onsdag 5 september 2007

De där nio miljarderna på posten Övrigt

I somras i samband med diskussionen i Almedalen kom det fram en intressant synpunkt från Lennart Olsen, miljöpartist som tidigare arbetat på finansen. Enligt honom så fanns det rätt mycket pengar under posten övrigt i Försvaret, närmare bestämt nio miljarder. Lennart Olsen tyckte då att det finns all anledning att ta och kolla upp bland kontona och gav statsministern det rådet. Så vem vet Anders Borg kanske har hittat mer luft i budgeten än vi känner till än så länge.

Jag skrev "Det kanske är så här Anders Borg tänker", jag relanserar den artikeln nu eftersom den plötsligt blev väldigt aktuell med tanke på de diskussioner om neddragning i budgeten som presenterats idag och som Mikael Odenberg inte kan stå bakom och fick honom att avgå.

Ibland måste man tacka för kaffet och ta sin hatt och gå. Så är det bara, det kan inte vara rätt att arbeta emot sina egna övertygelser. På så sätt gjorde Odenberg helt rätt, för sin egen skull. Han kommer snart tillbaka på ett juste jobb var så säker på det. Och varför skulle han inte, med all den erfarenhet och kunskap han har. Den har inte försvunnit bara för att sakfrågan - neddragning i försvarsbudgeten orsakade dagens turbulens på taburetten.

Jag har dock ingen som helst aning om hur det samarbetas över gränserna i de olika departementen. Fredrik Renfeldt förespråkar alltid dialog så av den anledningen tror jag nog att det har varit en sådan. Men man behöver inte tycka lika för det, det är så det är i en demokrati. Jag tror inte att det ska dras för stora växlar på ett ministerbyte. Tänk hur Göran Persson höll på, först valde han personer som sedan fick gå för att de inte höll måttet. I det här fallet var det en moderat som valde själv. Det gjorde Laila Freivalds också på sätt och vis. Det hedrar henne.

För övrigt är min synpunkt att försvarets långresefartyg HMS Carlskrona som nyligen byggts om för 225 miljoner kronor, skall föras över till kultursidan som ett minne över det marina försvar vi en gång hade här i landet. I stället för att läggas i malpåse.

Föregångaren HMS Älvsnabben ville någon göra till turistattraktion men backade på grund av att kostnaden för målning var 5 miljoner per år... Detta var 1980.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: