onsdag 5 september 2007

Distans och perspektiv nu om Odenbergs avgång

Det kan vara bra nu att ha fler vinklar innan man börjar tycka om det här med Odenbergs avgång. Det handlar inte bara om moderater nu utan om en partiledaröveresnkommelse.

Mona Sahlin tar i och talar om att det hela faller tillbaka på statsminister Reinfeldt. Om jag vore henne så skulle jag ta ministeravgångar med en nypa salt, vara lite försiktig med mina uttalanden, det fanns en hel del sådana i förra regeringen också, inte minst hennes egen. Då handlade det inte om att vara rakryggad som Odenberg nu är och säga att han inte kan stå bakom det han är satt att göra. Ibland måste man ta det steget. Det handlar om eget civilkurage, inte att det är fel på alla andra som inte tycker lika som man själv gör.

Kom ihåg nu att regeringen bara regerat i ETT år, det tar tid att jobba ihop sig och få igång en fungerande organisation med allt det innebär. Så innan vi tar allt för stora svängar med tangenterna kanske vi ska vänta på vad statsministern har att säga. För han kommer naturligtvis att göra det inom kort. Man ska uppskatta att han inte kommer utspurtande som en hysterisk höna nu utan att han tänker till på vad som finns att säga.

Detta kan man läsa på moderaternas hemsida:

"Regeringen avser att tillsätta en arbetsgrupp som ska genomföra en översyn av försvarskostnaderna. Det finns en bred samsyn, som bland annat återspeglas i de två senaste försvarsbesluten, att Sverige i jämförelse med andra länder har höga kostnader för att utveckla eget försvarsmaterial samt att en egenutveckling av försvarsmaterial i många stycken inte ligger i linje med försvarets nya roll.

Slutsatsen är att det på sikt är möjligt att minska försvarets materialkostnader med sammantaget i storleksordningen 3-4 miljarder kronor i nivå samtidigt som förmågan till internationella insatser kan utökas och stärkas.

Mikael Odenberg har gjort bedömningen att han inte kan leva upp till den träffade partiledaröverenskommelsen. Mikael har som en konsekvens av detta i dag lämnat in sin avskedsansökan. Avskedsansökan har beviljats.

(DN)

Andra bloggar om: , , , , ,



1 kommentar:

Grottolle sa...

Men tre ministrar har avgått på mindre än ett år. Klart det inte är bra för Sverge. Tror nog det är nytt rekord. Men jag förstår helt Odenberg att han avgick. Man börjar ju inte och säger hur mycket pengar som ska sparas. Man måste ju först bestämma försvarets uppgifter. Men nu har man tillsatt en försvarsminister som är vapenvägrare så då går det ju skrota försvaret.