torsdag 6 september 2007

Tänk om det här är hemligheten...

The Lancet publicerar nu forskning som visar att ungar blir rastlösa och stökiga av ämnen som används i läsk och godis. Tänk om detta är skolans stora problem? Då är det bara att ta bort allt som har med godis och göra och satsa på frukt i stället.

"Studien är gjord i England och publiceras i den medicinska tidskriften the Lancet.Forskarna lät 153 brittiska tre­åringar och 144 nioåringar ingå i studien. Resultaten visade att barn som fick drycker med tillsatser av azofärgämnen blev stökigare och mer rastlösa. De fick dessutom svårt att koncentrera sig. (SvD)"

Faktum är att vi äter mer godis än någonsin. Påsar fylls från dessa jättehyllor som finns i varenda affär numera, fyllda med godis av olika slag. Det köps kilovis och det kostar bara 4.90 kronor hektot. Småbarn sitter i barnvagnarna med 500 grams chokladkakor och Coca-Cola och andra läskedrycker säljs i storförpacningar. Du får fyra jättestora flaskor för 20 kronor. Tablettaskar säljs numera i 4-pack. Allt är i storlek maxi - det finns inga småförpackningar kvar.

På 60-talet så fick man en liten tablettask, delade på en läsk med syrran och kanske en liten glasspinne, men inte varje dag. På 70-talet infördes lördagsgodis och det var nog en ganska bra idé. Idag har alla hämningar släppt på den fronten.

Det går kanske inte att förbjuda godis, men i skolan kan man absolut låta bli att ge tillgång och istället se till att det finns frukt. Den här årstiden dignar villaträdgårdarna av äpplen och päron. Det är bara att starta Operation Dagsverke och skicka ut ungarna att samla in vinterns skörd. Villaägarna blir säkert tacksamma att ingenting förfars.

Jag hörde för några år sedan en kvinna som då var VD för Coca Cola i Sverige säga att hennes mål var att barnen skulle dricka Coca-Cola till frukost!!! Borde vara skottpengar på sådana uttalanden.

Dags för en ny rörelse - bort med godis från gator och torg, skolor, veckodagar. För om det nu visar sig att det inte bara är sockret som gör att blodsockernivåerna åker berg- och dalbana utan också andra ämnen i godiset som trasslar tilld et för oss. Ja, då är det väl bara att sluta muta ungarna med godis, för de blir inte bättre av det utan värre.

Det är dags att bli militant... för tänk om vi på köpet får en skola fylld med lugnare barn. Det kan vara så enkelt.

(DN)

Andra bloggar om: , , , , ,

8 kommentarer:

Thomas Hallgren sa...

Vi har ofta samma åsikter, men inte idag :-)

Jag tror inte på godis- och läskförbud. Jag tror på individens egen förmåga att tillgodogöra sig information och agera därefter. Man kan få barn att förstå hur farligt det egentligen är med sötsaker (diabetes, fetma, etc.). Ett förbud gör bara allting mer attraktivt.

Vidare tror jag att den lugnande verkan en minskad konsumtion skulle ha är väldigt marginell. De två största anledningarna till att det är stökigt i skolan idag är att vi har för stora klasser och att lärarna har fråntagits i stort sett alla befogenheter. Jag vill inte tillbaka till den penalism vi hade på 40-talet, men lite mer regler och disciplin skulle inte skada.

Mary X Jensen sa...

Jag tror inte heller på förbud... men på upplysning.

Anonym sa...

Tycker inte om förbud egentligen heller, men jag har en fyraåring som verkligen inte TÅL godis. Och vi måste förbjuda honom godis i vissa lägen. Tack och lov så äter han gärna frukt också så vi kan muta honom med det.
Vad jag inte förstår i ditt inlägg är att du vill att det ska bli förbjudet med godis och dylikt i skolan. Men finns det godis i skolorna idag? Vi bor i och för sig på en väldigt liten ort, men i vår skola förekommer varken godis, kakor eller läsk.

Mary X Jensen sa...

Jag tror som sagt inte att det går att förbjuda godis. Men i vissa skolor finns det möjligheter att köpa godis. Jag menar att det är onödigt.

Anonym sa...

Måste bara sända iväg en liten kommentar till Thomas inlägg, eftersom jag själv gärna skulle se förbud. Jag anser förvisso också att människor i den bästa av världar skulle kunna tillgodogöra sig information och agera därefter, men jag tycker inte att vi allihopa för varenda liten fråga ska *behöva* sätta oss in i varenda fråga, utan faktiskt lita på lite "överheter". Ska varenda en av oss sätta oss in i de senaste tio årens forskning kring någon sjukdom vi råkar ut för och sedan själv välja behandling, eller ska vi lita på vad specialistläkaren säger åt oss? Att lägga all informationsinsamlingssbörda på oss som konsumenter är orimligt anser jag. Speciellt när det gäller barn!

Och gällande skolan, om det nu är problem med ordningen, varför inte tillämpa samma resonemang och *informera* di små barnen om hur dåligt det är att de är stökiga i klassen, så att de kan tillgodogöra sig informationen och agera därefter?
DÄR passar det minsann med att nån annan bestämmer över barnen...

Thomas Hallgren sa...

En kommentar till inlägget från SD. Ett förbud är som att säga:
- Du ska inte göra sådär!
- Varför det?
- Därför!

Därmed inte sagt att alla förbud är onödiga. Det jag vänder mig mot är ett godis/läsk förbud som jag tror skulle få negativa konsekvenser.

Barnet lär sig genom den information de får och genom att ta konsekvenser av sina handlingar. Den disciplin jag efterlyser har syftet att lära barnet ett bra socialt beteende. Exempel:
Ett barn kommer för sent till lektionen och får en tillrättavisning (information om vad han gjort var fel) och en konsekvens (en kvarsittning). Det beror inte så mycket på att det är förbjudet att komma försent som på att barnet faktiskt missar sin utbildning och stör lektionen. Jag tror fullt och fast att barnet lär sig av detta och att frekvensen av sen ankomst sjunker.

Jag har pratat med mina barn om sötsaker och risken för t.ex. diabetes och vilken koppling det har till övervikt. De har inte slutat helt men de har dragit ner konsumtionen kraftigt. Jag tror det är där skon klämmer. Föräldrar och skola slätar över problemet med sötsaker. Det tas inte på allvar. Alltså behövs mer information.

Generellt sett så tror jag att många skulle må väldigt bra av att ta reda på lite mer och inte lita fullt och fast på t.ex. läkare. Det är nyttigt att ifrågasätta. Både för de som delger informationen och de som får den.

Anonym sa...

Tack för repliken Thomas.

Länge leve ifrågasättandet, det håller jag med om! Egentligen hade jag skrivit ihop ett långt ideologiskt inlägg att posta här, men egentligen står vi nog inte så väldigt långt ifrån varandra egentligen, vi har nog bara lite olika tilltro till övriga mänskligheten =)

Så för att anknyta tillbaka till ursprungspostens ämne, så nöjer jag mig med att haka på på ditt sista stycke, det om att skaffa sig information och med det underlaget ta egna beslut. Jag vill bara tipsa (framför allt Mary, och även dig och ev. andra läsare)om en bok, They Are What You Feed Them, av Alex Richardson. En enastående bok om kost i allmänhet och dess påverkan på beteende hos barn (och vuxna) i synnerhet. Bland det som gör den så bra (i mitt tycke) är just att den tydligt pekar ut vad i boken som är obestridliga fakta, vad som är empiriskt underbyggt och vad som är mer åt spekulationshållet, och dessutom uppmanar en att leta reda på forskning och bilda sig en egen uppfattning! Vilket inte är helt vanligt i uppsjön av kost-evangelier.

Så jag avslutar med ett förslag i all välmening om att söka reda på information om den ovan nämnda boken, Dr. Richardson, och hennes institut FAB Research.

Mary X Jensen sa...

Intressant boktips. Jag ska kolla rätt på den. Jag är rätt medveten själv om vad som är bra kost och att barn intebehöver så himla mycket socker och godis behövs ingen vetenskaplig grund för att tycka, eller hur...

Det är viktigt att föräldrar sätter sig in i vad de ger barnen att äta. Jagb lir olycklig av att se småbarn med stora chokladkakor.