fredag 28 september 2007

Det behövs mer romantik och mindre våld...

Rubriken - "Jag har tappat livslusten", gör mig verkligen ledsen. Hon kallas kvinna, för mig är hon en liten flicka på 19 år som blivit utsatt för de mest vidriga saker av sina nästan jämnåriga killkompisar.

Ni får säga vad ni vill men det är INTE naturligt för civiliserade människor att bruka våld mot andra, inte på något sätt. I synnerhet inte för flera att ge sig på en och än värre om den personen är full och i hjälplöst tillstånd.

Men jag kan inte låta bli att fundera över de roller vi har i samhället. Kvinnor och män, pojkar och flickor. Mannens överordning och kvinnans underordning. Vi måste bryta det här på något sätt. Vi som är mammor till halvvuxna barn måste sätta ner foten och läxa upp våra söner rejält på den här punkten.

När man hör vad den lilla 19-åringen säger så är det helt solklart att hon egentligen är ute efter att bli omtyckt. Det handlar inte om att gilla hård sex utan just om att bli omtyckt och accepterad. Det tror många att man blir genom att ställa upp på andras vilja, tyvärr. I själva verket är det tvärtom. Den som säger ifrån får mer respekt.

"–Jag gjorde det för att göra dem nöjda och för att tillfredsställa dem, aldrig mig, säger kvinnan som erkänner att hon blev kär i den 25-åringen." (SvD)

"–Det var skönt att träffa någon som vara på samma nivå som mig när det gäller sexet. På så sätt var hon en bra tjej, sade 25-åringen som var den ende av de två åtalade att höras igår." (SvD ibid) sa ena killen. Han är 25 år gammal på papperet, men hur mogen är han för övrigt? Vad saknas hos en person med den inställningen?

Två världar möts och de går inte att förena utan blåmärken, sår på kroppen och i själen hos den ene och vad det är hos den andre det begriper jag inte. Nu är det hög tid att återinföra romantiken i samhället. Lite gammaldags uppvaktning med blommor och choklad. För att inte tala om medkänslan med andra. Det finns inget försvar för att utsätta andra för våld, inte ens om de själva vill det.

Tjejer ska inte ställa upp vad som helst heller bara för att bli omtyckta, det är minst lika sorgligt. Vi måste ändra på det här. Nej, mammor upp till drabbning nu! Vi måste ta itu med sönernas syn på hur man beter sig mot flickor. Den människosyn som de här unga männen visar upp är inte acceptabel. Hur många fler finns det som är likadana?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: