fredag 28 september 2007

Vad är det i maten vi köper?

En bok som jag genast ska gå och köpa är Mats-Eric Nilssons ”Den hemlige kocken – det okända fusket med maten på din tallrik”.

Jag har länge varit emot alla E-ingredienserna i allting man köper. Det finns nästan inte en enda matprodukt som inte innehåller något extra tillägg av något E-slag. Tillsatser som gör att hållbarheten ska öka, eller också handlar det om att fylla ut. Men dessa tillsatser kan också ge nervskador har man kommit fram till. Detta ger vi våra barn hela tiden, inte minst kan man se det när man passerar exempelvis youghurt- och dryckeshyllorna i matbutiken. Nästan inte en enda naturlig grej där.

Själv har jag i min allmänna blåögdhet gått på en hel del; färskpressad juice, tryffelolja, vinäger och gräddglass. Men från och med nu blir det ändring, tack för upplysningen (SvD)

Det finns otroligt mycket mat man lätt kan göra själv som inte tar längre tid än att tina det djupfrysta. Det är verkligen dags att bojkotta E i maten.

Köp inte smaksatt youghurt till ungarna utan gör själv istället. Hacka upp en apelsin, riv ett äpple, eller en kiwi och lägg i naturell youghurt. Köp inte mjukost utan gör den själv. Busenkelt. Häll lite fil eller naturell youghurt i ett melittafilter och låt det rinna av tills koncistensen är lagom tjock. Smaksätt sen med vad du har, örtkryddor, gräslök, vitlök eller vad som passar. Mycket godare.

Vi kan ju börja själva med att låta bli att köpa så får vi se om politikerna kommer efter och förbjuder användningen av konstiga tillsatser i livsmedel. Det är hög tid att ta itu med alla konstigheter i maten.

(SvD)

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: