torsdag 27 september 2007

Återigen - vi måste åt beteendet...

Rättsapparaten kring de sk. Stureplansprofilerna fortsätter. Nu med nya försvarare. Flickan har Elisabeth Massi Fritz till hjälp, den advokat som gjort sig känd för att försvara kvinnor. Hon är verkligen en beundransvärd förebild inom det området. För det går inte att komma runt att vi lever i ett samhälle där mannen är överordnad kvinnan. Hur mycket vi än talar om jämställdhet så har vi en bra bit att gå innan vi är där.

Vad gäller rättegången så lär den ha sin gång. Det går inte att sitta här och döma utifrån tidningsartiklar. Även om fördomarna styr, det måste erkännas. Jag tycker dock att det parallellt med denna rättegång som är ett typexempel på vad som kan hända när man dricker för mycket sprit, måste det också föras en diskussion och arbetas fram normer för hur vi uppträder mot varandra. Ur jämställdhetssynpunkt är detta beteende alldeles åt pepparn.

Vi måste diskutera och få fram normer för hur vi ska bete oss mot varandra. Hör nu jag säger mot varandra. Tjejer måste lära sig att förstå vad som triggar killar och de i sin tur måste förstå att tjejer inte triggas av samma sak. Rättegången mot de unga killarna nu är bara en del i det hela. Det måste tas ett större grepp på det här och alla måste lära sig vad som är acceptabla umgängesformer - empati är en viktig sak. Det kan inte vara svårare än så.

Nu kommer allt fokus var apårättegången och många tycker att killarna ska åka dit så att det ryker för att statuera exempel. Dessvärre så ägnar vi mer tid åt att leta efter den skyldige och på så sätt så missar vi det väsentliga i att fundera kring våra grundläggande värderingar om hur vi ska uppträda mot varandra. Det måste sättas upp gränser för vad som är OK.

Låter jag som en moraltant? Ja, det är möjligt. Men det är inte fel just nu vill jag hävda. Vi måste få upp ämnet "livskunskap och medkänsla" på skolans schema.

(SvD)

Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

I början visar du på någon form av insikt. Vi lever inte i jämlikhet. Det är sant. Sedan säger du:
"Vi måste diskutera och få fram normer för hur vi ska bete oss mot varandra. Hör nu jag säger mot varandra. Tjejer måste lära sig att förstå vad som triggar killar och de i sin tur måste förstå att tjejer inte triggas av samma sak."

En av orsakerna till ojämlikheten är den där märkliga föreställningen om att tjejer är som tjejer är och killar är som killa är. Alla, oavsett kön, är individer (är du inte moderat va?) och utifrån sin individ lik och olik andra individer. Tjejer är inte som tjejer är och killar är inte som killar är. En del tjejer tänder på saker som en del killar inte går igång på - och vice versa. Men jag lovar dig - alla tjejer tänder inte på samma sak lika lite som alla män tänder på samma sak.

Mary X Jensen sa...

Jo då - jag har god insikt. Jag ser också på oss som individer.

Men dessvärre så har jag med åren insett att det finns ganska stora skillnader mellan hur män och kvinnor socialiserats in i samhället. Om man tror att det inte finns en man- och en kvinnovärld så kommer man att bli varse det förr eller senare.

Det handlar om att försöka förstå olikheterna som finns. Det gäller att bemöta dem också. Det är bara genom en gemensam respekt för varandra som man eller kvinna och som individer vi kan bli jämställda.