torsdag 27 september 2007

Hur gick det här till då - är det bra eller inte

Snart ska vi börja köra bilarna på biodiesel vilket ska var mycket mer miljövänligt än vanlig diesel. Koldioxidutsläppen minskar med 12 procent enligt OKQ8.

Det var intressant, det är viktigt med miljön det vet alla idag. Det går inte lång stund innan du blir påmind om den saken. Är det inte Al Gores film med isberg som smältande rasar ner i havet så är det artiklar i tidningar, inslag på radion och inte minst olika miljömärkta varor i butiken.

Köra bil ska man inte göra ty det smutsar ner i naturen och därför höjer man skatten på bensin. Vilket i sig tydligen inte minskar bilkörandet av den anledningen att människor kör bil som de behöver idag och då avgör inte priset på bensin. Det finns studier på detta. Allt är inte vad det sägs vara, vissa symboler är inte heller riktiga.

Men självklart är det intressant med miljövänliga alternativ och då kan man ju tycka att det är bra att det kommer ett bilbränsle som är mer naturvänligt än den gamla vanliga bensinen. Men icke säger miljörörelsen, detta är inte bra, för i andra änden av det fina med biobränslet tas upp av det fula. Palmolja nämligen, som i sin tur odlas i plantager där man skövlat regnskog. Det är inte lätt att hålla reda på allt i alla produktionsled och framför alllt inte vad som är bra eller inte.

"Men både Världsnaturfonden, WWF, och Greenpeace är kritiska till det nya biodrivmedlet, som är förnybart till 20 procent. I den delen, som levereras av finska Neste, ingår palmolja som hittills mest har använts i livsmedel. (SvD)

Att vi människor dessutom delvis går på samma bränsle som bilen avskräcker mig också en del - chips, margarin och choklad. Bläh...

Miljöfrågor är svårt. Någon som minns TV-serien Silvermannen? Det blev elstopp av någon anledning och männniskorna löste det med att sitta och cykla fram el för att lysa upp antingen nöjesfältet eller fotbollsplanen.

Så i framtiden får nog cykeln en renässans. Men det förutsätter att vi får all service vi behöver på cykelavstånd. Hur nu det ska gå till. Idag använder jag apostlahästarna och tar mig en promenad till frissan. Det är ingen tvekan om att just det är miljövänligt i alla fall och bra för hälsan dessutom.

Denna snuttifiering som nu pågår enligt principen alla bäckar små håller inte. Det är alltid fel i någon ände. Det jag saknar är ett helhetsgrepp och den viktigaste frågan är - Hur ser ett miljövänligt samhälle ut?

Andra bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det existerar absolut inga helhetsbegrepp inom uthållighetsdebatten; det är en ensidig dogmatism där summan av alla delar bara blir blaha blaha. Talar man framtidsvisioner med energi- och resursforskare så hamnar man i utlägg som grundas i malthusiansk dystopi och rinner ut i falska matematik. Samhällsplanerare och arkitekter blir mest askåta och börjar snacka om sci-fi städer som självproduceras energi i dynamik med den mänskliga aktiviteten(som de såklart läst om via någon blogg eller fanzine) . Att prata med en ekonom i dagsläget är mest som att läsa en förvrängda version av entreprenörialism och schumpeter.

Det är banne mig dags för lite centralstyrning och vaskande här. Att media sitter och petar i myrstacken med trivialiteter som verkligen inte belyser problematiken gör ingen lyckligare så det är väl bara att hoppas att valfri internationell institution tar sig i kragen, slutar vela och tar ett steg åt någon riktning.

I sverige är det ju FORMAS som ska hålla i tyglarna men de kanske har friår...
http://miljoforskning.formas.se/formas/
http://www.formas.se/

Anonym sa...

Hållbarhetsfrågorna är komplexa och en mångfald av åtgärder måste bli svaret. Många teknokrater sitter och drömmer om Fusion eller Vätgassamhället. Men sanningen är att hållbarhet i mkt större grad handlar om fotdrivna vattenpumpar i indien och vad du äter till middag. Det finns ingen En Stor Lösning.