fredag 28 september 2007

Se upp för alla kepsar i trafiken...

Egen empirisk kunskap säger att varje gång du ser en bil ligga och köra på mittremsan mellan två filer i 70 knyck på motorvägen, eller en som blinkar till vänster och svänger till höger så är det i 97 fall av 100 en person med keps som kör.

Jag säger inget mer, de flesta vet vad jag menar. Just det här med kepsen känns som en hemlig kod på något sätt. Man liksom vet vad som är på gång och kan försöka sig på en omkörning om man nu kommer förbi eller ta av mot en alternativ väg till nästa kepsförare dyker upp.

Det finns alltid anledning att vara extra uppmärksam på kespbärande förare. Det spelar egentligen ingen roll om det är en keps modell äldre eller en modernare basketkeps faktiskt. För den senare blir man omkörd av på fel sida eller på 30-sträcka eller heldragen linje i kurvig uppförsbacke med solen i ögonen. Bilen låter som en stereo och basen överröstar motorljudet.

Vad gäller äldre perosner så har läkare enligt lag skyldighet att anmäla den som av medicinska skäl, exempelvis demens, inte borde köra bil. Men det görs inte så många anmälningar vilket tycks bero på reglerna inte är riktigt tydliga. Som vanlig tpågår det en utredning kring saken så så småningom kanske det blir tydligare för alla vad som gäller. Men varför är det int elag påa tt man ska köra upp igen efter en viss ålder för att få behålla körkortet. Har det inte funnits något förslag på det?

Det är dock inte bara gamlingar som behöver hållas efter i trafiken. Oroväckande många svarade i en tidningsenkät att de kört bil berusade. Det borde väl varje vuxen ändå kunna ta eget ansvar för att inte göra.

I går blev jag själv haffad av polisen. På parkeringsplatsen vid centrum. Jag fick visa körkort och blåsa i alkometer. Det var grönt ljus för min del. Har både ett aktuellt körkort och ett förhållande till alkohol som gör att jag inte kör bil berusad.

Det som förvånade mig var dock att den här lilla parkeringplatsen rymmer ungefär 100 bilar och det fanns 4 poliser som gick runt och kollade förare. Det är inte ofta man ser så många poliser på en gång. Jag vet att det är olika avdelningar, men jag skulle hellre se dem här i på fredagskvällarna - för det är då det händer en massa saker som man behöver polisen till.

(SvD)

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: