söndag 30 september 2007

Skilj nu på bloggar och bloggar...

Det blir allt för privat på bloggarna och gränserna för vad som bör vara offentligt och vad som bör vara privat överskrids allt mer. Det tycker vår nye Pressombudsman Yrsa Stenius.

Mest sökta termer just nu på Bloggportalen är sexnovell, carolina gynning, gruppsex, sexblogg, sex, derby aik djurgården, blondinbella, golhoran. Detta är bara en del av bloggosfären. Låt inte den styra all uppfattning om bloggar.

Det finns andra delar som har en helt annorlunda agenda. Det finns de upplysande bloggarna som förmedlar hur mycket kunskap som helst inom olika ämnen som teknik, media, trädgård, matlagning, perosnlig effektivitet mm. Det finns den här bloggen med flera som har politiska förtecken och vill var med och skapa opinion och arbetar intensivt med att kommentera det som sker i samhället.

Jag kan förstå artister som har kul på bloggen och blir privata av skälet att de vill uppmärksammas för att kanske sälja fler skivor. Bloggen blir ännu ett redskap i marknadsföringens tjänst. Inget fel på det.

Personligen är jag nog för gammal för att uppskatta de unga Schulmansbloggarna. Det är inte min stil eller mitt sätt att vara och visst förfasas jag tidvis över det jag läser. Man samtidigt kan jag inte låta bli att fundera över vad som är meningen. Det handlar som alltid om att tänja gränser.

Men å andra sidan det är lite av tidens tand det här och i likhet med tidigare generationer så förfasas man över ungdomens framfart. Det går inte att komma ifrån. Kanske att det finns anledning att blir mer ledsen idag över den brist på empati som råder. Inte minst är väl den rättegång kring de unga människorna och våldtäkt eller inte, ett exempel på något vi som är lite fredliga och romantiska av oss inte alls vill se.

Men jag tror dock att det är oerhört viktigt nu att inse att man inte kan dra alla bloggare över en kam. Alla vill vi uttrycka oss men det är på helt olika grunder. Bloggare måste betraktas som vilken tidning som helst egentligen - en liten enmanstidning med sin egen nisch och sin egen publicist. Det ökar insikter och ger mångfald och nya vinklar på det som sker i samhället och kan inte vara annat än bra. Bloggen är bara ett verktyg, kom ihåg det. Ingen blogg är den andra lik.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: