tisdag 11 september 2007

Vad betyder ordet vän

Nu diskuteras och forskas det stå det står härliga till om Facebook. En av forskningsgrupperna har studerat om antalet vänner ökar med hjälp av sociala communities i förhållande till de vi har i verkliga livet och kommit fram till att man inte har fler nära vänner på nätet i den riktiga världen. Vad nu det är frågan om egentligen? Hela livet är ett enda stort socialt sammanhang trots allt, bara verktygen skiljer. Vissa är mer sociala än andra och finner säkerligen appikationer som Facebook mer kul än vad andra mer inåtriktade personer gör.

Det intressanta är att fundera kring begreppet "vän", vad betyder det egentligen? För vissa är det en väldigt nära vän, för andra kan det också vara en mer ytlig bekant som ingår i begreppet. Det handlar så mycket om vad vi laddar ordet vän med och jag har nu inte sett hur forskarna definierat begreppet vän i det här fallet. De kanske har använt "circle of aquintances" som är ett vidare begrepp. Det gäller att hålla ordning på innebörderna här. Och översättningen av friend - vad ligger i den. Tänk på norskans ord rolig som betyder lugn i Norge och i Sverige något helt annat somkul och skoj, medan däremot orolig har samma betydelse i Sverige. Så hur laddar vi begreppet vän?

Människor är också så olika, för vissa blir det genast tävling och man satsar på att få så många "vänner/bekanta" som möjligt och antalet blir viktigare innehållet. Kvantitet före kvalitet kanske. För många är sociala nätverk över internet det enda sättet att få några vänner överhuvudtaget. Det ska man inte heller glömma.

En annan syn på sociala media är att man gör som jag själv har gjort. Samlar de vänner/bekanta man redan har och plötsligt kan man underhålla kontakterna på ett både roligt och effektivt sätt. Det är lätt att få fatt på varandra osv... Jag tror och hoppas att Facebook är här för att stanna. Nästa år kanske det heter eller är något annat. Det kanske blir tydligare att dela upp privata och affärsbekanta så att de visas olika information för dem. Utvecklas kommer det att göra. Det är inte fel att förena nytta och nöje.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: