söndag 30 september 2007

Visionen finns - det gäller bara att ge den en bild...

Sitter här och läser om vad statsministern tycker. Svenska Dagbladet har stor artikel idag. Han börjar synas i pressen nu statsministern, det är bra. Han säger också en hel del som borde mana till eftertanke för kritikerna. Den moderata politiken handlar inte om att ge till de rika och ta från de fattiga som det i sin förenklade (s)-retorik framställs som.

Det handlar om att förändra system som gått över styr. Jobblinjen som man talar så mycket om innebär ju faktiskt i andra änden att staten får in mer pengar så att det blir möjligt att utveckla väldfärdssystemen, vilket gynnar alla. Det talas för lite om den saken men desto mer om hur dåligt det är med alla förändringar.

Men det är alltså inte bara skattesänkningar som styr statsministerns agenda, även om han liksom jag och många andra borgerligt inriktade inte tycker att skattetrycket i Sverige ska vara högre än i omvärlden.

"Jag styrs av mycket annat och det har jag också indikerat. Jobben måste komma. Det ska till ytterligare kvalitetssatsningar i den svenska välfärden. Jag upplever att det finns fortsatt brister. Dålig uppföljning av hur resultaten ser ut. Alldeles för lite känsla för dem som jobbar i välfärdssektorn att de får tid för sitt jobb. Att de får utöva sitt omhändertagande med den empati de skulle vilja. Så vi har en hel del kvar att göra. Det är för mig inget underordnat. Det kommer bortre delen av den här mandatperioden och förmodligen också en stor del av nästa mandatperiod att handla om. (Reinfeldt i SvD)

Ingen kan påstå att det bara finns kyla i påståendet ovan, tvärtom finns det en bild av en önskan om ett bättre samhälle. Med en välfärd som fungerar bra. Men att något måste göras åt att skattemedel hälls ned i ett stort svart hål där ingen har en aning om var botten är måste vara uppenbart för alla.

Att vara politiker är dels att ta in synpunkter från omgivningen och omsätta detta i sina egan tankar och driva frågan framåt, men för att få acceptans är det viktigt att tala om vad man gör och inte minst varför. Didaktiken, läran om undervisning har tre grundläggande ben, VAD, HUR och VARFÖR.

Det är min önskan att regeringen ska bli bättre på att förklara VARFÖR. Ingen har tillgång till andras tankar. VAD man gör och HUR man gör är klart idag, men VARFÖR saknas. Detbehövs en flödig bild av hur ett framtida Sverige ser ut.

Jag läser att statsministern tycks vara en hård typ på jobbet som inte kompromissar men i och för sig lyssnar. Men att kompromissa är ju inte alltid att tycka samma sak som den man senast lyssnade till, eller hur? Jag tror att man måste ha lite hårda nypor och stå upp för det man har bestämt för att vara en bra statsminister. Det ingår i rollen.

(SvD)

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: