torsdag 4 oktober 2007

Datainspektionens ord borde väga tungt...

Det har skrivits spaltmeter om det lagförslag som ska göra det möjligt för artister och filmskapare att jaga efter fildelare på egen hand. Som små medborgarpoliser ska de kunna kolla efter fuskare.

EU:s generaladvokat har tidigare uttryckt sin negativa inställning och sågat förlaget. Det skulle inkräkta för mycket på den personliga integriteten. Vår Datainspektion tycker likadant.

"- Vi säger nej till förslaget. Vi bedömer att det inte finns några rättsliga grunder att genomföra lagen, säger Hans-Olof Lindblom, datatråd på datainspektionen." (SvD)

Jag tycker att Datainspektionens åsikter i det här fallet borde väga väldigt tung och det gör mig bekymrad när jag läser att Antipiratbyråns jurist säger att man måste se till helheten och höra vad de andra remissinstanserna säger utan att visa något intresse för vad Datainspektionen säger utan bara vifta bort det med att de säger det de måste säga. Jag vet nu inte vilka de är som fått remissen, men nog borde EU:s generaladvokat och Datainspektionen väga tyngre än många andra.

Man får dessutom fildela en hel del och jag tycker att det borde framgå lite mer i debatten. Som Antipiratbyrån håller på så tror alla att de är kriminella. Nu blir fokus på fel sätt tycker jag. Självklart ska man inte göra något som är brottsligt, men det kan heller inte vara meningen att film- och musikbranschen ska leka poliser på egen hand. Jag gillar det inte.

Upphovsrätten ska självklart repsekteras, men den kanske också behöver anpassas och moderniseras. Jag har tidigare skrivit om arkiteten som ritar ett hus. Inte har han någon upphovsrätt till huset sedan utan det kan användas vidare och säljas i många led.

Varför hör man ingenting om hur musik- och filmbranschen tänker ta till sig den nya tekniken och anpassa sina affärsmodeller efter den? Det måste helt enkelt gå att finna på nya idéer, annars blir det dinosaurieffekt vare sig man vill eller inte. Det går inte att backa nu såvida vi inte vi inte ska anamma Kina och Burma där man helt enkelt stänger av internet. Så vill inte jag ha det bara för att skivindustrin vill sälja CD-plattor.

(IDG)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det går inte att backa nu såvida vi inte vi inte ska anamma Kina och Burma där man helt enkelt stänger av internet. Så vill inte jag ha det bara för att skivindustrin vill sälja CD-plattor.

Det är ju precis detta som antipiratbyrån går och hoppas på.
De tror att det ska gå att kränga plastbitar i evighet, fast alla vet att den tiden är förbi.

Anonym sa...

se: Min Säkerhetsventil