torsdag 4 oktober 2007

Äventyret bygga hus i egen regi

Visst ska man tänka själv och ta ansvar och vara medveten om att man själv är byggmästare och ytterst ansvarig för det hela. Men när man råkar ut för lurendrejare av det slag som paret Phillips har gjort så borde man också i större utsträckning kunna sätta dit den personen som så lättsinnigt och förmodligen medvetet sagt att allt var OK och i sin ordning fastän det inte var det. För det här med att ta ansvar är det ganska klent med här och där i den branschen vad det verkar. Jag hoppas att det reder ut sig någorlunda för den unga familjen så att de kan få flytta in i sitt hus.

Jag var delansvarig för ett husbygge i början av 80-talet. Vi köpte huset från Modulent. Det var ett nyckelfärdigt hus på riktigt. Kom med stor transport och monterades på plats med toaletter och tapeter och all utrustning installerad från början. Det var toppen.

MEN vi hade också byggt en källare med en delleverantör eller vad man ska kalla det. Det var inte lika bra det. När vi flyttade in så var huset nyckelfärdigt och helt klart. Fantastiskt, men det fanns ett aber. Det var ingen som installerat vatten och avloppsrör mellan hus och grund!!!

Efter att jag i ett mer än rasande tillstånd snackat med grundläggaren fick han komma dit och fixa det där. Tyvärr så blev det då inte så snyggt som om det blivit gjort från början och gjutits in i grunden.

Det fick konsekvenser som stopp i avloppet ganska snart av den anledningen, det bokstavligen droppade skit i källarvåningen. Det blev också åtgärdat tämligen omgående, för då hade jag inte bara ett rasande samtal med entreprenören utan ett dubbelrasande. Han var där inom en timme. Så det löste sig, men inte var det helt utan besvär. Det är bra att ha ett sjujäkla humör och driv i såna situationer.

Vårt problem var egentligen att vi lagt olika innebörd i ordet nyckelfärdigt. Vi hade faktiskt inte beställt rördragning mellan hus och grund egentligen, nu efteråt inser jag att vi var delaktiga i att det blev tokigt. Samtidigt så utgick vi ifrån att det var helt självklart att vatten och avlopp skulle fungera, men det var det alltså inte. Så att lägga ner tid på alla detaljer och framförallt dubbelkolla varenda detalj i ett husbygge är en bra rekommendation. Här kan man inte vara för petig.

(SvD)

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: