fredag 26 oktober 2007

Jag vill inte vara med, stryk mig ur ert register...

Var Facebook en dimridå för Skatteverkets kontroll av hemsidor? Facebook tar kontrollen över dina bilder och din information kunde vi läsa igår. I och med att du skrivit på avtalet så kan de använda dina bilder och hemska tanke skicka riktad reklam till dig. Som om det vore något nytt, till och med Vägverket sysslar med att sälja adresser till bilfirmorna som kan skicka reklam till dig. Det har skett i många år och är bara ett exempel på många i den vägen. ICA vet hur mycket toapapper du köper om året.

Men skattemyndigheterna de tar då hela priset. Genom att begära ut uppgifter om vad alla gör på nätet. Att begära kunduppgifter från svenska webhotell. Är det verkligen tillåtet??? Beatrice Ask gör någonting!

Skattemyndigheterna har tydligen räknat fram att bloggare och hemsidesinnehavare kan undanhålla intjänade pengar som de borde betala skatt på, de har kommit fram till att det undanhålls 5 miljarder kronor - hur har de räknat ut det? Det låter som de Kalle Anka budgetar som IT-företagen använde före förra IT-bubblan.

Eller är det någon fiffig person på skattemyndigheten som läste artikeln i DI där det stod hur mycket en blogg skulle kunna vara värd, man utgick då från familjens Schulmans bloggar bland annat och kom fram till fantasisummor som låg långt från verkligheten.

Jag kan förstå att man vill söka rätt på den som har skum verksamhet på gång, men är det inte i så fall en polissak? Det här är värre än TV-pendling faktiskt.

Under en period gick skattemyndigheterna till telebolagen och begärde ut samtalslistor för enskilda så att företagen inte skulle ge dolda förmåner till sina anställda i form av betalda mobiltelefonsamtal. Jag vet inte hur det gick med den saken, men detta tangerar den nya idén med att mot vite begära ut uppgifter om webhotellens kunder.

Alla är inte presumtiva skattefuskare som tjänar jättemycket pengar bakom ryggen. Någon nämner Orwell - den boken är ju rena barnleken mot det som pågår just nu.

Varför förbjuds inte detta snokande kring saker som man tror kan hända men inte har hänt. Det här samhället börjar bli rejält obehagligt.

Den här bloggen går då inte med storkovan precis. Sedan i maj har jag på annonser via Google inbringat US$ 20.78 och någon utbetalning får man inte förrän det är US$100.00. Men ni kan ju skriva upp det där på Skatteverket så länge. Och ja, jag betalar TV-licens också.

Uttalandet från Dag Hardyson på skatteverket gör mig också mörkrädd.

"- Det här är vårt gängse sätt att arbeta, säger Dag Hardyson på Skatteverket.- Vi vet ju inte om någon är skurk eller inte utan gör ett generellt inhämtande, säger Hardyson till Aftonbladet.se."

Internetrazzia skriver bloggen opassande. Det är ett bra uttryck. Svensson håller med mig om att det borde vara en polissak om det är så att man misstänker någons enskild för fusk eller brottslig verksamhet. Denna kollektiva bestraffning för något som man inte ens vet har hänt eller kommer att hända är helt uppåt väggarna. Ingen kontakt med verkligheten alls. Peter Karlberg skriver om omvänd bevisbörda - alla är skyldiga tills motsatsen bevisats.

Här har moderaterna en viktig övrig fråga att ta upp på den pågående partistämman - Ska Skattemyndigheterna överhuvudtaget bara kunna få uttrycka sig på detta sätt? Att de utgår ifrån att alla kan vara gangsters och därför kollar alla oavsett. Var tar den personliga integriteten vägen i ett sådant samhälle. Jag vill inte vara med, stryk mig ur ert register.

Det här är mer upprörande än mycket annat. (Och heja Bahnhof - stå på och emot).

(Aftonbladet)
(DN)

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: