torsdag 15 november 2007

Det offentliga livets höga pris... hoten

Löpsedlar och nyheter talar idag om att statsministerns hustru är mordhotad. Av en psyksjuk man som nu är omhändertagen av polis, tack vare att en läkare ansåg sig nödd att bryta mot tystnadsplikten, vilket i det här fallet tycks vara helt i sin ordning. Enligt chefsåklagare Thomas Lindstrand är det hela en tidningsanka, ingen är gripen, ingen är anhållen och ingen är frihetsberövad säger han via TT (SvD). Det kan så vara men det hela måste ändå tas på allvar. För frågan om hot mot politiker finns alltid på agendan.

Man kan bara tänka sig hur den utsatta statsministerfamiljen mår idag, men säkerligen inte föreställa sig det hela fullt ut. Oavsett om det här hotet nu är på allvar eller inte så aktualiserar det i alla fall vilket högt pris det är att vara en offentlig person och i synnerhet om man torgför en politisk åskådning som inte gillas av alla. Är det inte underligt att människan är så primitiv ändå att man är beredd att ta livet av människor som har åsikter som avviker från de mab har själv. Någon mer psykologiskt kunnig kan säkert förklara detta fenomen, men acceptera det kan man aldrig göra.

Detta är också politikens avigsida och jag känner fler personer på lägre nivå än statsministern som utsatts för liknande hot. Då kanske på grund av flytt av en barnstuga eller liknande. På något sätt tycks just politiker vara fritt mål för hatet, och man glömmer att de är precis som vilka vanliga människor som helst. Enligt DN så har varannan politiker råkat ut för hot. När man går in i en förtroenderoll så blir man plötsligt tillåtet byte att trakassera. Vi måste börja betrakta politiker som de människor de är. De har sina roller som symboler i den värld de lever, men bakom detta finns alltid en människa av kött och blod med samma vardagsproblem, tankar och känslor som alla andra.

Det beklagliga är att dessa hotbilder i sin tur gör att många tvekar att ställa upp som förtroendevalda i de demokratiska valen, på grund priset är högt. Det kan vara illa nog att få hela sitt privatliv uthängt i media, men när man blir mordhotad har det allt gått för långt.

Den som lever på en så utsatt position likt statsministern och hans familj behöver också ett rigoröst skydd. Det är helt uppenbart och har visat sig två gånger tidigare. Olof Palme och Anna Lind har båda mördats på öppen gata i Stockholm. Något sådant får aldrig ske igen på grund av att personskyddet inte är tillräckligt. Det här hotet måste tas på fullt allvar menar Per Gudmundson i SvD, vem håller inte med honom om det. Det värsta är att det bara är ett ögonblicks verk som man med säkerhet inte kan skydda sig mot.

Sned verklighetsuppfattning, sjuka människor som behöver vård, andra som bara är förbannade och lägger råttor i brevlådan och andra primitiva metoder soms kapar obehag. De finns runtomkring oss överallt. I ljuset av detta fastnar allt skrattet i halsen när man tänker på den "humor" som någon tyckte att det var att spruta vatten på statsministern. Det är så att man tycker att dagsböter var ett för lågt straff för detta.

(SvD) (SvD) (Aftonbladet) (DN) (Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: