fredag 30 november 2007

Idyllen Rönninge...

Så är det dags igen för demonstrationerna i lilla Rönninge söder om Stockholm. I hjorder kommer människor från alla möjligahåll dit, det kallas demonstration men det är egentligen ett enda stort slagsmål med polisbilar och blåljus i varenda buske.

Tyvärr så har jag privata skäl att vara i Rönninge varje år vid den här tiden. Man tror inte sina ögon och man tror inte heller att det kan finna så många poliser, eftersom de så sällan syns till annars. Man tror inte heller sina ögon när man ser klientelet som marscherar för och de som marscherar mot från andra hållet. Hur de väller ut ur tåget. Massor. Skrämmande stämning.

Poliserna har fullt upp med att se till att de olika grupperingarna inte åker i samma tåg och det är ett väldigt pysslande med kravallstaket och ridande polis i full mundering och piketbilar. Vissa demonstranter kommer prydligt nästan i uniform och uppför sig helt oklanderligt, de andra med neddragna svarta huvjackor och påkar är på hugget för att motmarschera. Lika obehagliga allihop.

Självklart ska man få demonstrera och marschera och säga sin mening i det här landet. Men denna tillställning i den lilla kommunen Salem är bara en täckmantel för möjligheten att få puckla på varandra och skrämma livet ur Svensson som helt oförskyllt hamnar mitt i skottgluggen. En rent barnslig maktdemonstration på fel ställe, på fel dag, vid fel tillfälle.

I normala fall så är det lugnt på Rönninge Torg, man ser någon pensionär sitta och mata duvorna, ett par ungar som köper glass i Nalles kiosk. Folk kommer och går ut ur mataffären och det är i princip allt, pensionärerna spelar boule. Man skulle önska att det kunde fortsätta att vara så varje dag, särskilt för barnens skull. Den hotfulla stämningen är mycket skrämmande för dem.

Medan moderata kommunalrådet Lennart Kalderén jobbar på den juridiska sidan för att försöka få till stånd en ändring den formella vägen så har jag ett par praktiska tips här. Det kanske funkar.

1) Privatisera gator och torg i Salem kommun. För på privat mark behöver man inte tillåta demonstrationer, eller hur. Det går väl att skapa en stiftelse som får ta över gatorna? Eller vad säger juristerna om det?

2) Skapa ett monument lång bort i Södertäljeskogarna för killen som blev dödad och som det hela handlar om. Då kan alla åka dit och slåss bäst de vill och vi andra kan få fira våra födelsedagar i lugn och ro. Enligt principen "i jymden kan ingen höra dig skrika" som Robert Gustafsson sa i Nile City (Obs! ska vara Percy Tårar, jag skrev fel och rätt ska vara rätt) en gång i världen. (Jymden=skogen här). Det torde väl gå att skapa en extra tågstation där ute i skogen.

Förr i tiden så slogs man öga för öga och tand för tand. Det kanske är en slumrande gen som plötsligt brutit ut och nu måste få utlopp. För hur ska man annars förklara alla dessa slagsmål? Under antiken fanns det arenor där männen, för det är väl bara de som håller på, kunde visa sin mandom genom att slåss.

3) Planera varje år in vägarbeten på alla vägar som man vill marschera på kring december, då kan man väl inte ge tillstånd?

(SvD)

Andra bloggar om: , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Osedvanligt ogenomtänkt kommentar, Mary. Du vet lika väl som jag att männisokr inte får slå ihjäl varandra "bara de gör det där ingen ser dem". Inte ens nassar och motdemonstranter.

Vad blir det för samhälle?

Mary X Jensen sa...

Jag pratade inte om att de skulel slå ihjäl varandra. Bara få utrymme för att slåss eftersom de verkar vilja det ;-)

Det är för djävligt i Rönninge den här dagen...

Anonym sa...

Typiskt moderater att hålla på med historierevisionism. Det är i Percy Tårar som robban säger jymden, inte Nile city.

Mary X Jensen sa...

Där ser man - tack för det Percy tårar, ska jag lägga på minnet...