måndag 12 november 2007

Så blev det farligt med internet igen då...

Nu handlar det om Facebook och en person som blivit lurad på en massa pengar. Facebook används av bedragare. Ja, det är klart. Vad använder inte en bedragare? Allt - så fort möjlighet ges. Jag tror inte att just Facebook är det värsta. Utan det handlar mer om hur människor aningslöst lägger ut alla möjliga uppgifter om sig själva. Visst är det bra för kompisarna att veta när du är bortrest. Men det tycker tjuvarna också. Har du sedan lagt ut din adress också så har du underlättat för dem. Det är klart.

Därför gäller det förstås att fundera till lite grann vilka uppgifter om sig själv som är smart att lägga ut om sig själv, och vem man vill ska nå dessa. Det finns olika funktioner för "privacy" även på Facebook, det är bra att sätta sig in i dem.

Om man använder Facebook för att mappa upp sina gamla vänner och få tag på någon från förr så är det väl lugnt. Men tar man vilken kontakt som helst så kanske man kan räkna med att någon kan försöka sig på en blåsning. Människor är inte alltid så snälla som de ser ut, tyvärr. Detta gäller precis överallt i alla sammanhang inte bara på nätet. Man ska vara rädd om sin personliga integritet. Personlig men inte privat är en bra devis.

I datorernas början så var telefonkatalogerna sorterade även på adresser så inbrottstjuvar kunde ställa sig ut epå gatan och ring runt för att kolla av om var det fanns folk hemma för att kunna slå till i tomma hus. Det där blev så vanligt att man tog bort den fiffiga sorteringsfunktionen från katalogerna. Men i början var alla aningslösa och allt som gick att göra testades.

Det gäller att vara källkritisk hela tiden. I alla sammanhang, och det är det vi måste lära ut i stället för att försöka skrämmas för alla moderna kontaktmöjligheter som vi fått med internet. Allt är inte farligt, men man måste tänka efter lite själv hur man exponerar sig.

Kom också ihåg att blinka till eller se någon djupt i ögonen på tunnelbanan kan vara farligt. Man tar omedvetet kontakter som man inte vill ha. Jag som är både närsynt och astigmatisk har fått oönskade propåer på grund av att mina blåa ögon hamnat i djupet på någon annans. Utan att jag ens själv sett att det var ett par ögon jag fastnade i. Mycket pinsamt.

(SvD)
(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: