fredag 7 december 2007

Eric Fichtelius fick mig att sluta med julskinka...

På 80-talet skrev Eric Fichtelius om hur dåligt julgrisarna hade det, hur stressade de var och hur äckligt i största allmänhet det var att äta skinka. Jag anammade denna fasa och min familj fick ingen julskinka det året. Faktum är att det var då vi startade med att ha alternativ julmat på olika sätt. Det kan bli en italiensk jul, det kan bli oxfiléjul eller vad som faller på. Mellan varven blir det förstås traditionellt med sill och allt det andra...

I år har ICA skapat motvilja för köttbullarna. Färdigstekta kan man inte köpa ty de innehåller för mycket "allt möjligt annat". Köttfärs från ICA är alldeles uteslutet. Inte nog med att den grovmalda köttfärsen i vacuumplastförpackningar rinner sönder och blir som små stenhårda kulor när man steker den, nu ska man också ha i åtanke att köttfärsen kan vara ommärkt och gammal. Tipset att lukta på den är bra, men jag kan se framför mig de hål i förpackningarna som orsakats av att människorna med fingrarna petat hål på förpackningar för att lukta. Men vad som kan följa med en sådan hantering med andras smutsiga fingrar i maten törs man inte ens tänka på.

Så nu blir det så att all julmat inhandlas hos lilla handlaren på hörnet, han som maler köttfärsen medan man ser på och har julskinkor från grisar på hemorten. Det blir kanske lite dyrare, men mycket godare och mycket säkrare.

Vem vill bli sjuk av mat från ICA? Eller från de andra stora kedjorna förresten, hanteringen är säkert lika överallt. Usch. Äckligt är förnamnet.

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: