fredag 7 december 2007

Twingly och länkbegränsningar...

Detta är en intressant fråga. Men jag tror inte att begränsa antalet länkar är lösningen på problemet.

Visst är det lite trist med bloggar som länkar till en himla massa artiklar som de bara skrivit någon mening om, det blir som en innehållsförteckning bara och ger inget mervärde alls. Det smutsar ned tidningarna i stället för att tillföra någon ny vinkel på det som skrivs i artikeln. Det senare tycker jag själv är det förträffliga med blogginlägg, då det både kan fördjupa och bredda en tidningsartikel på ett sätt som en redaktion själv aldrig kan hinna med.

Det känns väldigt onödigt att samma blogginlägg kommer upp vid flera olika artiklar i en tidning. Det förstör för den seriöse bloggaren som lägger ner tid och engagemang på sina inlägg.

Som bloggare måste man begripa att det inte är någon rättighet att bli publicerad, snarare en möjlighet att få större publik. Det är verkligen inget fel med det. Har man åsikter om samhällsföreteelser så som vi som har politiska bloggar oftast har så är det självklart att man vill få ut dessa på bredden. Opinion vill komma fram...

Så istället för att begränsa antalet länkar i en artikel, vilket är ett ganska instrumentellt sätt att lösa problemet på så tycker jag att det ska arbetas fram en policy, en gemensam form för hur man ska arbeta. Det behövs utbildning, för jag tror inte att alla som bloggar och länkar är medvetna om konsekvenserna av det hela. Man är mest fascinerad av att det fungerar. Kanske Twingly kan arbeta fram en sådan policy?

Jag tror man ska passa sig för att röra dynamiken i bloggandet och göra numerära begränsningar i länkningar, för ibland kan det behövas att man länkar till flera ställen för att det ska bli ett sammanhang i det man skriver. Att man publiceras med samma inlägg i olika tidningar är inte lika fel som att blogglänken förekommer vid ett flertal tillfällen i samma tidning samma dag. Det är dessvärre inte ovanligt. Men som sagt, en mening per länk är alldeles fel.

Bloggen Bent har synpunkter, Kulturbloggen likaså, Svensson om konsekvenser, och så Jinge ...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: