onsdag 5 december 2007

Kan (s) lova att inte samarbeta med kommunisterna???

Nytt grepp från Mona Sahlin och socialdemokraterna i debattartikel i Aftonbladet idag. Nu ska man försöka få det till att moderaterna ska skriva under på att de inte kommer att samverka med Sverigedemokraterna i kommande val. Här har man nog bitit sig i läppen lite i sin önskan att förklena moderaterna.

Är inte det helt självklart? Att moderaterna inte ska samarbeta med Sverigedemokraterna? Man kan inte göra skillnad på folk och folk menar Per Schlingmann och säger nej till samarbete med SD, lyssna här

Kan Mona Sahlin skriva under på att socialdemokraterna inte skall samarbeta med kommunisterna (v) i nästa val?

Kommunister eller Sverigedemokrater? Två utposter i varsin ände av dagens moderna verklighet enligt min uppfattning. Båda ytterligheterna är lika värst?

Den intelligente läsaren förstår att jag hårdrar här, det gör Mona Sahlin också ;-)

En (s)-politiker har synpunkter på detta mitt inlägg. Jag har kommenterat det hela förstås. Jag har inget till övers för extremerna i någon riktning, vilket väl i och för sig framgår i min text.


(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

16 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka kommunister?

Om du inte har märkt det så tog just Vänsterpartiet, som dom heter nu för tiden, bort kommunistepitetet ur sitt namn för herrans massa år sedan.. Till och med Lars Ohly, Sveriges Meste Kommunist slutar ju kalla sig själv för just kommunist, så varför är det så svårt att släppa det?

Försöker du verkligen på allvar försvara ett samarbete med extremhögern med att säga "MEN NI GÖR JU DET!?" :)

Är inte det lite sandlådeaktigt?

Zäta sa...

Jag antar att jag talar lite för döva öron i den här frågan, men; skall vi inte ta och göra skillnad mellan (v) och kommunister. Ja, det finns kommunister som röstar (v), men alla (v):are är knappast kommunister.

Unknown sa...

Aven om jag stark ogillar SDs bakgrund och kanske partiprogram (har inte last det), sa ar det hogst odemokratiskt att saga att SDs roster ar mindre varda. Jag har stark ogillat att vi har haft en sosse-regering i manga ar, men eftersom de har bildat en majoritet i riksdagen har de kunnat regera. Med hjalp av gamla kommunister dessutom. Jag ser inte skillnaden mellan v och sd, vilka bada har rotter i 1900-talets varsta ideologier.

Anonym sa...

Seriöst, hur kan du jämföra vänsterpartiet med sverigedemokraterna? Läs på lite mer om deras politik och kanske om ideologier och samhälle överhuvudtaget så förstår du kanske hur fel du har som drar de liknelserna. Det är en seriös socialistisk politik de för, och inte det som var en "skensocialism" i Sovjetunionen eller något annat kommunistiskt land idag.

Anonym sa...

Men Vänsterpartiet är ju inte kommunister. Du gör en felaktig jämförelse. Det är lätt att tro att det nuvarande Vänsterpartiet är detsamma som det gamla Vänsterpartiet Kommunisterna - men om man seriöst studerar partiprogram så ser man snart att det inte längre handlar om något kommunistiskt manifest, snarare om en vänsterliberal politik som ligger närmare det som Socialdemokraterna tidigare stod för.

Mary X Jensen sa...

Den intelligente läsaren förstår att jag tog ut svängarna och hårddrar här, eller hur?

Det gör Mona Sahlin också i sin debattartikel.

Anonym sa...

Jag tycker att bloggaren gör helt rätt i sin jämförelse. Jag brukar själv göra den jämförelsen för mina vänsterorienterade medmänniskor ibland till blandat mottagande.

Ja, förvisso suddade VPK bort K:et på 90-talet, men ibland kan man tycka att det är rätt illa suddat, speciellt när man hör kamrat Ohlys uttalanden och när man ser partilokaler som stolt pryds med massmördare som Lenin, Stalin och Castro. Skulle någon sätta upp en bild på Hitler (som trots allt skulle komma 3:a i denna head count) så skulle man åka dit för hets mot folkgrupp (med rätta). Nä, jag är ingen nazist. Far from it. Och jag tycker att det är en vidrig ideologi, ja nästan lika vidrig som kommunismen.

Magnus Carlbring sa...

vad är det för fel med att samarbeta med kommunister

Anonym sa...

Precis som debatörerna skriver så har sverigedemokraterna gjort upp med sin s.k. nazistiska bakgrund, precis som VP har gjort upp med sin kommunistiska - dvs liknelsen är helt korrekt. Sverigedemokraterna för lika mkt nazistisk politik som vänsterpartiet för stalinistisk. Förövrigt är sverigedemokraterna med i "israels vänner" (eller vad det nu heter), hur nazistiskt är det? =)

Anonym sa...

Nej, Sverigedemokraterna är inte nazister. Men de är xenofobiska idioter. Vänsterpartiet är demokratiska socialister. Däri ligger den skillnad som är uppenbar för alla som utrustats med en halv hjärna eller mer.

Förresten heter det "hårdra" och inte "hårddra". Bloggarens svenska är lika usel som ideologin.

Mary X Jensen sa...

karbid - tack för påpekandet om felstavningen. Jag blev tvungen att kolla upp det i ordboken,,, min svenska är nog inte så usel, en och annan felstavning kan alla göra.

Det är återigen ytterligheterna jag talar om. Det förstår alla som har utrustats med två hjärnhalvor ;-). Det är inte nödvändigt att förklena andra för att de inte tycker som man själv.

Anonym sa...

embryo said...
"vad är det för fel med att samarbeta med kommunister"

Ja, det kan man undra. Om man tycker det är ok att samarbeta med en odemokratisk ideologi så får man väl göra det. Bara man inte försöker framstå som demokrat själv samtidigt, för då blir det lite illa. Kommunismen har ingenting i ett modernt upplyst samhälle att göra, precis som nazismen. Sen att VPK försöker komma ifrån sitt förflutna genom att sudda en bokstav och förneka att den någonsin funnits där är bara populism.

Anonym sa...

"Johan said...
Seriöst, hur kan du jämföra vänsterpartiet med sverigedemokraterna?"

Bra sagt Johan, vänsterpartiet är ett odemokratiskt skurkparti som inte skall jämföras med demokratiska partier som sverigedemokraterna!!!

Magnus Carlbring sa...

varför är kommunismen odemokratisk som ideologi det undrar jag nu yo

Anonym sa...

embryo said...
"varför är kommunismen odemokratisk som ideologi det undrar jag nu yo"

Även om de flesta kommunister försöker blunda och förneka dom gånger som kommunismen har implementerats så måste man ändå nämna dom. Såg du till exempel några fria val i Sovjet? Nähä... i Nordkorea? Inte det... på Kuba? Öst-Tyskland? Kina? Ajdå..

En annan sak som brukar nämnas som viktigt i en demokratisk stat är yttrandefrihet. Men inte heller det brukar vara speciellt vanligt i kommunistiska länder. I Sovjet, till exempel, hette den enda tidningen Pravda=sanningen. I Kina grips meningsmotståndare varje dag i massor. Jag vet inte riktigt om jag skulle kalla det för demokrati då.

Men, som sann kommunist kommer du väl säga: "men bara för att dom gör så betyder det inte att det är fel på ideologin". Mitt svar på detta är: JA!

Annars skulle man kunna säga att bensinbilar inte släpper ut miljögifter, det är bara så att varenda bensinbil som rullar släpper ut gifter, men det behöver inte vara fenomenet bensinbilars fel.

Se bara på Nord, och Sydkorea. Två länder med väldigt lika förutsättningar. En kommunistisk och en demokratisk. Fråga innevånarna vilka som är lyckligast, eller forna Öst-Tyskland. Det var inte så många som flydde från väst till öst när muren föll direkt.

Inse faktum. Kommunismen är en vacker tanke som inte funkar i praktiken. Den har inte gjort det hittils och kommer inte göra det i förtsättningen heller.

Anonym sa...

Ordet sandlåda kommer gärna upp när någon försvarar sig med samma ord. Är det inte barnsligt av S att dra efter dessa halmstrån och återigen kalla moderaterna för rasister och att de samarbetar med SD? S samarbetar med kommunister, att säga det är inte sandlådekrig. Hur kan en seriös politiker hoppa på moderaterna på det viset? Ännu mer sjukt är hur de kan säga att de i stort sett vill förbjuda SD som parti, vilket går rakt emot grundlagen och allt vad demokrati heter. Det låter väldigt kommunistiskt i mina öron "Alla får rösta hur de vill, så länge de röstar på oss". De som inte röstar S är genast utsatta för smutskastning och kallas allt från rasister till rika svin. Har inte folk tröttnat på sån skit? Hur kan någon rösta på sossarna efter senaste 10 årens fiasko? Nu när vi äntligen fått vettiga personer i riksdagen som vill göra förbättringar så KLAGAR ALLA! Speciellt Sveriges Pravda Aftonblaskan.