onsdag 5 december 2007

Klipp dig och skaffa ett (nytt) jobb...

Så brukar man säga när man vill att någon ska rycka upp sig lite. Det är inte så dumt. Vad är det för mening med att ta strid med en arbetsgivare som inte gillar en och som man själv inte vill respektera? Det kommer aldrig något gott ur sådana strider, tar bara en massa energi för alla inblandade. Det finns säkert fler jobb att få.

I princip så anser jag att man får se ut hur man vill, men man får ta konsekvenserna av att andra har annan uppfattning. På ett jobb så är det bara att finna sig i uppsatta regler. På det här stället gillar de inte rött hår men vad man kan läsa av texten så handlar det inte bara om det. Det finns fler tillsägningar i bakgrunden och det är frånvaron som är grunden menar chefen.

Det brukar ju vara så att medaljer har fler sidor och det vore kanske på plats att rapporteringen kring det här inte bara handlade om hårfärgningen. Personligen tycker jag att det är en tuff färg och funderar på att skaffa den själv. Men nu kan man ju se på bilden att det inte bara är hårfärgen utan kanske hela apparationen som inte passar på alla ställen. Det kanske är trist att det är så, men så ser världen ut.

Nu kan inte Markus färga om för att han har sår i hårbotten enligt uppgift. Då får man sätta på sig en mössa när man är på jobbet ser du. Och se till att ta av den på fritien så att det får lufta lite... Så blir nog hårbotten snart bra.

Kan Markus förstå att chefen också kan känna sig kränkt? Han har en gång anställt Markus och de båda måste väl från början ha haft ett gemensamt förtroendekapital?

Det här är inget att bråka om faktiskt. Chefen måste få bestämma vad han tycker är OK på jobbet, det handlar om vilket uttryck företaget vill ge utåt. Och det är hans företag. En av mina gamla chefer en gång sa till personalen.

"Tänk på att det här är mitt företag och jag kan lägga ned det imorgon om jag inte tycker att det är kul"

Så Markus, klipp dig och skaffa ett (annat) jobb... På arbetsmarknaden handlar det om att ta och ge och är man anställd så är det ofta förknippat med villkor som man gått med på från början. I annat fall kan du starta ett eget skyltföretag vet jag. Då får du se ut precis hur du vill.

Det finns fler sätt att se på det här förstås. Kulturbloggen har ett och Svensson ett annat. Personligen tycker jag inte att det är någon idé och söka strider för allt. Man behöver inte alltid se arbetsgivaren som en fiende och man bör också själv kunna kompromissa. Det här handlar inte bara om hårfärgningen det torde de flesta förstå.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,



17 kommentarer:

Anders_S sa...

Jag gilalr inte hellr att söka strid för allt. Men på min tid som facklig förtoendeman så hade jag gjort så här om nåt liknande hänt på den rabetsplats där jag befann mig och det handlade omenfacklig medlem:

Omedelbart kalla till förhandling. Hävda uppsägning utan giltigt skäl. Försöka nå en kompromiss. Om inte det gått, ordna ett avgångsvederlag för killen. För att kunna fixa detta behövs hotet med AD i bakfickan.

Magnus Carlbring sa...

ja det var bättre i det gamla kina där alla hade maotze och likadana små jackor eftersom egen smak och egen stil är egentligen bara ett bevis på individens obotliga längtan efter frihet och egenmakt

och så kan vi väl inte ha det

opassande.se sa...

Du är så klok så... :) Själv anfölls jag till och med av lite dåligt samvete för den upp-piskade stämningen, som nog gjorde det svårt att vara flexibel till slut. :(

Staffan sa...

Chefen skickar hem honom för att han inte gillar hårfärgen. Sedan får han sparken eftersom han inte var på jobbet. Du ser inte problemet?

Mary X Jensen sa...

embryo - du gillar ju att missförstå mig ;-)

Jag tycker att man ska få se ut hur man vill absolut och det har jag uttryckt också, men ibland så kräver arbetsuppgiften att man får kompromissa... Om man inte kan finna sig i att även andra kan sätta upp regler så kan man ju alltid byta jobb.

opassande.se sa...

Här sitter man och skriver kommentarer så försvinner de... få se nu, vad var det jag skrev..?

Jo, du är en väldigt klok, kvinna, Mary! :) Själv skrev jag om det här igår och konstaterade att jag nog har lite dåligt samvete för att medialedes medverkat till att göra det svårt för båda parter att vara flexibla och lösningsorienterade... men men...

Mary X Jensen sa...

Staffan du läser bara vad som verkar uppenbart - hårfärgen och hmskickande för den sakens skull. Men det verkar ligga annan frånvaro i bagaget... det hela är inte helt enkelt.

Anders - ibland behövs de åtgärder du talar om och ibland inte. Men just i det här fallet vet vi egentligen för lite, eller hur?

Anonym sa...

Marys uppfattning: "Du får se ut hur du vill så länge du rättar dig efter andras vilja".

Är det inte vi sossar som brukar bli anklagade för konformism och att sälja svarta t-fordar?

Ärligt talat är det här ett bra exempel på hur sanslöst odemokratiskt det borgerliga samhället är och att demokratin upphör vid fabriksporten.

Vidrigt.

Jag hade en debatt med en skallig hovmästare på jobbet om saken. Hna var klart för att killen fått sluta. Jag frågade honom hur han skulle gilla att man förbjöd skalliga på jobbet för att det inte gick ihop med företagets "ungdomliga policy". Jävlar vad tyst han blev!

http://arbetarperspektiv.blogg.se

Magnus Carlbring sa...

nej inte alls: uniformer vore det bästa

då skulle ingen behöva ha plisserad kjol eller fluff i frisyren

på embryo incorporated jobbar alla i hårnät och lite lagom fula overaller så att ingen behöver skämmas

slipstvång är förbjudet förstås

Mary X Jensen sa...

Nu hårddrar väl du lite grann Nicklas ;-)

Jag skrev ju tidigare att jag till och med gillar hårfärgen ;-)

Men du kan inte se ut hur som helst på jobbet, det finns koder för klädsel och allt möjligt. Du får inte operera i bikini och badbyxor exempelvis. Skulle vare sig sjukhusledning eller patient acceptera.

Mary X Jensen sa...

nicklas nu åkte du in i min blogglista ihop med de andra två...
haha

Mary X Jensen sa...

plisserad kjol och fluff i frisyren, haha. det hade väl sin tid då detvar snyggt. Hårnät kan ju vara klädsamt, de facto praktiskt också beroende på var man jobbar ;-)

Anonym sa...

Jag tycker nog att man har ett ansvar att kolla vissa saker när man har ett jobb där man representerar sitt företag utåt. Jag menar, det är ju uppenbarligen inte hans företag?!

Att jag sen tycker att det är lite övermaga är väl kanske en annan sak. På bilden jag såg tyckte jag att det fanns andra saker än just färgen som gjorde att han inte såg representativ ut, tyvärr.

Där jag jobbar står det tom att man inte får arbeta med vissa saker på sidan av, eftersom sjukhuset inte vill bli förknippat med vissa saker (utvik eller vapen tex.) så det är bara att acceptera eller byta jobb... fast det här är ju USA förstås och arbetare vet att man inte har så mycket rättigheter alls.

Magnus Carlbring sa...

"plisserad kjol och fluff i frisyren, haha. det hade väl sin tid då detvar snyggt."

det är det som är grejen: moden kommer och går

om tio år kanske alla har en röd klutt i nacken

förr i världen hutade man åt snubbar med ring i öronen och hästsvans: tjenare dom nya moderaterna

och hur många tanter finns det inte med lilagräsliga frisyrer som får jobba lite varsomhelst: låt dom fortsätta med det för guds skull

tolerans

ingår inte tolerans i det liberala tänkandet längre

nej just ja: dom nya moderaterna är inte liberala dom har bara stulit ordet

Mary X Jensen sa...

Hej hej - det hela handlar nog int eom den röda hårklotten i det här fallet när det kommer till kritan. Jag gillar den i och för sig.

Din vän sa...

OM det egentligen handlar om annat än hårfärgen är det synd att det inte kommit fram.
Det viktiga är hurdan man är, inte hurdan man ser ut. Om killen misskött jobbet är det detta som ska diskuteras. Inte i medier men mellan honom, hans fackliga företrädare och arhetsgivare.
RS
kulturbloggen.com

Mary X Jensen sa...

Jag tycker att det har framkommit mellan raderna att det fanns andra problem, och att detta med hårfärgen bara var droppen. Det är därför jag har skrivit om det. Men media och många andra har ju fixerat sig vid hårfärgen av någon märklig anledning ;-)

Jag håller helt med dig om att det måste bero på hur man är. Hur man är har säkerligen betydelse för hur man respekterar exempelvis reglerna hos arbetsgivaren. Det finns sådana på alla arbetsplatser, eller hur?