fredag 14 december 2007

Mat ska bara vara juste, men disktrasan då...

Det går inte att komma ifrån att man kan känna med ICA-handlaren som nu lämnar sitt livsverk ICA Maxi på grund av alla skriverier. Men å andra sidan så finns det regler för hur mat ska hanteras och säljas. Ordning och reda är viktigt för oss svenskar, och det gäller inte minst maten. Mat ska bara vara juste.

Vi är upplysta vad gäller den saken och alla som varit med om rejäla magsjukor på grund av otjänlig mat vet vad vi talar om, vi gillar inte dålig mat. Man må tycka att Aftonbladets artikel om allt som kan finnas i maten är överdriven, men å andra sidan så är den upplysande också. Det är just det man behöver veta för att förstå varför hanteringen av mat är så viktig. Som husmor så slår det över här och jag måste bara få skriva av mig om viktigheter i köket. Det finns åtskilliga saker att fundera över vad som händer i köksutrymmena.

Kolla in här vad Vårdguiden skriver om matförgiftning, inget att leka med precis. Livsmedelsverket har också bra information på sin hemsida med tips och råd för hur man ska hantera mat. Det är viktigt att skaffa kunskap om hur man ska bete sig med olika matvaror.

Nedkylning av mat är exempelvis mycket viktig och det förvånar mig att ingen av kyl- och frysfabrikanterna lanserar ett kylskåp med isolerat fack för nedkylning av mat. Is- och läskmaskiner och bildskärmar kommer man med, det är bara utanpåverk. Men inte det mest väsentliga - hanteringen av mat. Institutionen för hushållsvetenskap vid Uppsala Universitet forskar kring mathygien och ger också en del handfasta tips.

Men det äckligaste som finns i kök är smutsiga disktrasor, och de finns märkligt nog även i för övrigt välstädade kök. Det glänser på ytan men disktrasan luktar illa. Det sätter en standard på hur det är för övrigt.

Nog med moralpredikan och kalla mig gärna hygiensvin - men byt disktrasa - NU.

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: