fredag 14 december 2007

Nu djäklar blir det rent i hörnorna...

De senaste dagarna har vi gått igenom ICAs hantering av köttfärs och wienerkorv, fisken åkte med på en sväng liksom kycklingen. Nu är det dags för nästa stora snuskeribransch. Restaurangerna. Självklart kan man inte hålla tyst då - nu när man verkligen har chansen att tala om att alla ska ha rena disktrasor och tvätta händerna - hela tiden.

På Stockholms krogar har man kommit fram till att hygienen är undermålig. Ganska rejält också, hela 21 av 28 restauranger fick underkänt av kommunens inspektörer. Kunskapen är helt enkelt för dålig. För nu är jag trött på det här snusket. Man behöver bara gå in på en restaurang för att direkt se hur det står till. Doften av sur disktrasa som sitter fast i bordskivan är inte trevlig när man ska äta. Matrester under bordet och dåligt torkade bord, halvdiskade bestick och smutsiga tallrikar. En salladsdisk som ser ut som i en skolmatsal efter att den invaderats av gäng hungriga 12-åringar.

Nu ska inte alla restauranger dras över en kam för det är orättvist. Det finns jätteånga fantastiska restauranger, men de som diskuteras här är just de som verkar ha dålig koll på hur man hanterar mat. Men å andra sidan om man läser boken Kitchen Confidential så manar det till viss eftertanke trots allt. Den tar ut svängarna rejält, men det kan vara sant. Inte vet jag.

Läs mitt förra utbildningsinlägg och lär och byt disktrasa, annars kommer jag att ta med egen matlåda resten av mitt liv...

Efter denna bacillorgie i media och som en del av oss bloggar ägnat kring mat den senaste veckan så kommer nog både svenska restauranger och matbutiker skärpa till sig rejält. Det tar lite tid att glömma sånt här. Det kanske inte var så fel med hushållslära egentligen. Vardags- och livskunskap är inte att förakta. Efter första matförgiftningen inser man det.

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

opassande.se sa...

Det är nästan så man undrar hur man lyckats gå genom livet utan botulism. Lite väl mycket snusklarm nu på sistone, känns det som. Det är ju iofs lite tradition att vara lite extra "snuskig" på fredagar, men det vette tusan om det var det här man hade i åtanke...

Mary X Jensen sa...

Det finns många dimensioner på snusk. Jag tror att jag har skrivit av mig om mat och kökssvängen nu haha - och skall kanske ägna mig åt lite annat. Men först en ny och ren disktrasa...

Har man tur hänger någon smart PR-människa på här och erbjuder alla en ren disktrasa i kön på ICA, tror du inte ;-)

opassande.se sa...

Marknadsföringspotentialen är nästan svindlande - håller verkligen med! :)

Mary X Jensen sa...

Kom ihåg var du läste det först. Här håller vi inte inne med idéerna som kan förbättra samhällets basfunktioner...