"– Det här inskränker konflikträtten på svensk arbetsmarknad, sa Littorin vid en presskonferens i dag. (Aftonbladet)
Jag tror att han egentligen menar att arbetsmarknadens parter ska sköta det här på egen hand, utan inblandning från regeringen. Men jag vet faktiskt inte exakt om det är så, jag kan naturligtvis inte göra mig till tolk för arbetsmarknadsministern. Om det är så blir det lättare att som moderat förstå hans ställningstagande. Någon kanske kan upplysa mig? Obs! Nu hörde jag på nyheterna att det är precis det han menar. Littorin gillar inte att ändra lagstiftningen och hoppades att parterna skulle reda ut problemen själv.
Hur som helst det är just den här konflikträtten i alla möjliga och omöjliga sammanhang som många av oss andra moderater opponerar oss emot. Som när facket ger sig på enmansföretagare och liknande för att sätta standard. Att förhandling sker med stora företag känns inte lika stötande. De har starkare och jämbördiga parter att förhandla med.
Vi behöver inte organisationer som sätter stopp för unga entreprenörer med regelverk och stora trumman. Läs Sofia Appelgrens bok som beskriver hur hon upplevde situationen med sin salladsbar i Göteborg.Bloggaren Tommys tankar menar att Lavaldomen nu bör starta en sansad diskussion kring vad stridsåtgärder egentligen innebär. EG - domstolen menar att "stridsåtgärderna måste vara grundade på tvingande hänsyn till allmänintresset" vilket man alltså inte anser att det handlade om här. Kulturbloggen har en annan åsikt och menar att Sverige nu kommer att lämna EU eftersom motståndet i Sverige är stort. Här hänvisas till rätten att betala svältlöner. Personligen så tror jag nog att det snarare kommer att handla om en diskussion kring minilöner - det behöver inte vara samma som svältlön. Professor Ulf Bernitz tror att det nu kommer en diskussion om lagstadgade minilöner även i Sverige.
Tyst kring det hela kommer det inte att bli, det är i alla fall en sak som är säker. Arbetsmarknaden kommer att vara i fokus. Det behövs en diskussion. Rent prinicpiellt är det inte bra som det är vi lever i en anna värld nu. Det hela måste diskuteras. Vare sig en stelbent gammal lösning eller en vidlyftig ny utan eftertanke är värdefull.
(SvD)
(Aftonbladet) (Aftonbladet) (Aftonbladet)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, vaxholm, EG domstolen, littorin, lavaldomen, moderaterna, regeringen, minimilöner, EU, arbetsmarknad, stridsåtgärder
9 kommentarer:
Jag förstår inte hur du tänker..För att om du får bort koletivavtalen så blir det som i Frankrike och andra länder att du har streker nästan varje dag. Men jag vet ju att du försvarade den där salladsbaren i Göteborg som utnytjade en ung skoltjej att arbeta där utan försäkringar och underbetalt..Vet inte men du tyckte säkert det var rätt att utnytja invandrare att städa på Hamburgerbarerna på nätterna oxå..Tyvärr kan jag inte annat än tycka ni har en konstig syn på folk i vissa jobb.
Grottolle, det finns många sätt att se på saken. Just när det gäller Salladsbaren i Göteborg så var det så uppenbart praktiskt fel att motarbeta henne så som gjordes. Hon hamnade mitt i en princip - det är inte rätt sätt att stoppa unga entreprenörer på det sättet.
Så då tycker du att om man är ung och ny företagare så då är det ok att utnytja folk. Ja då ser vi olika på saken måste jag säga. Tur att moderaterna i regeringen står bakom att vi ska ha kvar den Svenska modellen.
Nej, jag tycker inte att man ska utnyttja folk. Det gjorde hon inte heller där i Göteborg. Hon hade knappt börjat verksamheten innan facket drog in med stridsåtgärder av onödigt kraftfullt slag. det är det senare det handlar om.
Det måste få finnas någon rim och reson i det hela, eller hur? Det är den jag saknar. Att vara stor och stark och ge sig på den svagare är alltid fel. I Göteborg var det facket som gav sig på den lilla. Det kan du inte förneka?
Hur ser rim och reson ut när arbetsgivaren sätter lönen efter eget huvud?
Kan man påstå att den starke ger sig på den svagare, då?
Hur som helst gör väldigt många mycket för att få ett jobb.
När man söker ett arbete så utsätts man för en väldig press, då är det bra att ha ett starkt fack bakom ryggen.
Ett fack som genom kollektivavtal ser till att både den arbetssökande/tagare såväl som arbetsgivaren håller sig inom dem ramar som tillkommer genom ett kollektivavtal.
Arbetsgivaren spelar på samma regler som andra arbetsgivare.
Arbetstagaren följer dem regler som andra inom samma avtal gör.
Bara vinnare!
Men om hon hade betalat rätt lön och haft försäkringar som dom andra som driver salladsbarer haft, då hade hon sluppit blokaden..Vad jag tror var som gorde att det blev problem, det var att Stureplancentern blandade sig i saken. Sen kan man ha hur mycket lagar som helst och det hjälper inte..Se när Franska bönder blokerar vägarna inte hjälper lagar då. Och jag tror varken du eller jag vill ha det systemet i Sverge.
Resonemanget att man är "utnyttjad" om man inte tjänar en viss lön måste komma från insnöade människor som inte vill fatta problemet.
Bättre ha ett jobb som är lägre betalt än inget jobb alls.
Här i Sverige finns säkerligen 100,000-tals arbetslösa som har varken A-kassa eller social-bidrag men vill arbeta. Dom borde väl ha rätt ta vilket jobb som helst utan att en idiotisk fack-förening ska komma dit och sabotera deras möjligheter att komma in på arbetsmarknaden.
Jag är glad att polska företaget vann över inskränkta svenska arbetslagar som diskriminerar människor. Hoppas nästa grej blir att EU förbjuder LAS-lagarna som diskriminerar både invandrare och svenskar.
I Sverige gäller svenska villkor oavsett från vilket land arbetsgivaren kommer. Det är INTE ok att betala löner som ligger under minimilönerna.
Kruxet för Sveriges del är att minimilönerna sätts av fackförbunden, i kollektivavtal, och de varierar beroende på fackförbund och det specifika avtalet. Inte så lätt att göra rätt för sig då med ett fack som har vetorätt i viktiga frågor som rör marknadens villkor.
grottolle: varför skulle de bli som i Frankrike utan kollektivavtal? I Frankrike har man kollektivavtal, men det hindrar inte fransmännen från att strejka i alla fall.
Skicka en kommentar