söndag 30 december 2007

Nej, det är inte politikernas fel när ungar kastar sten på bussar...

Tidigare i veckan fick man stänga tunnelbanestationen i Rinkeby för att några skitungar roat sig med att skjuta raketer i tunnelbanan. Det är fullständigt oacceptabelt.

I Södertälje med omnejd har man också liknande problem, där står de och kastar sten på bussarna. Detta har tydligen pågått under hela hösten. Men nu har ynglen förmodligen inspirerade av Rinkebyungarna också börjat skjuta raketer in i bussarna. Man måste helt enkelt ställa in bussturerna i vissa områden, det blir för farligt både att vara förare och passagerare. Det är ju inte riktigt klokt.

Polisen kämpar och gör så gott de kan och vissa tycker att huvudansvaret ligger hos politikerna. Möjligen i den mån att de kan fixa till mer polisresurser. Men för övrigt kan man int elägga skulden på politikerna. Den finns främst hos föräldrarna som förmodligen inte alls skulle vara roade om de visste vad deras telningar höll på med. Om de visste attd et beror på deras egna barn att bussarna slutar gå så tror jag att det blir ett annat ljud i skällan.

Det skulle vara intressant att veta hur det fortskrider med det påbörjade projektet i Rinkeby där föräldrar, kyrkan och polisen gjorde gemensam sak härom dagen?

Kanske att man kan börja där och kolla om det går att få ihop liknande vuxengrupperingar i Södertälje och andra orter där ungarna härjar fritt som om de saknade hjärnor överhuvudtaget.

(DN)
(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter fint när man säger att det är föräldrarnas ansvar och att det tydligen inte är politikernas ansvar i detta fall. Jag skulle kalla det kvalificerat skitsnack. Det är ju knappast någon slump vilka områden som är utsatta för denna typ av problem och det är ingen hemlighet hur demografin på dessa orter ser ut, både Rinkeby, Rosengård och Ronna. Föräldrarna har ett ansvar för sina barn, men samhället och i synnerhet politikerna, har ett enormt ansvar för att offentliga platser är trygga. Den stora frågan är hur polisen misslyckas med att lagföra dessa brottslingar? I Rinkeby fallet är det över ett mysterium där brottsplatsen är självklar och det rimligen _alltid_ bör finnas patruller i området som kan nå tunnelbanan på under 2 minuter.

Vad gäller politikeransvaret så utgörs det av långt och gediget förnekande av vad kärnan i dessa problem utgörs av. Så länge ingen vågar uttala roten till problemen så kommer inga problem att våga lösas. Faktum är att invandrarungdomar är kraftigt överrepresenterade i den här typen av brottslighet, när detta är konstaterat så är det först då som det finns möjlighet att politiskt och för samhället att disktutera HUR man kan åtgärda de problem som uppstår i dessa områden. Ett hur kan rimligen vara att humanisera flyktingmottagandet i landet. Ett annat kan vara att sluta med "puttenuttande"fasonerna. Oavsett, politikerna OCH media är skyldiga till att skyffla problemet under mattan och samtidigt försöka definiera ett annat problem som inte är lika tabubelagt. Dessa bär skulden...

Anonym sa...

Håller fullständigt med dig...föräldrarnas oengagemang i vad deras ungar håller på med är ett stort problem..är bosatt i Södertälje själv..problemen finns på fler ställen här i stan. Nåt radikalt måste göras innan det spårar ur fullständigt!!

Mary X Jensen sa...

Anonym - alla ungar har föräldrar... oavsett var de kommer ifrån.

Jag tycker inte heller att man ska bortse ifrån att det är värre i vissa områden än andra. Men som sagt föräldrar finns det överallt.

Grottolle sa...

Det är klart att Föräldrarna har huvudansvaret ..Men om man tittar på vad olika komuner satsar på ungdommen per person så ser man att dom komuner som ofrar sig och bygger olika aktivitetsaker för ungdommarna har betydligt mycket mindre skadegörelse. Stockholms stad är ju ett typist exempel där man inte satsar något nästan på ungdommarna men så har man högsta skadegörelsen oxå...

Mary X Jensen sa...

Jag vet inte om ni såg på TV igår -det handlade om eldsjälar och var någon slags gala.

Det handlade alltså om engagerade vuxna - inte om huruvida kommunen arrangerade sysselsättning.

Anonym sa...

mary, det ÄR mycket värre i "vissa" områden än i andra! Jag och sambon är vakter åt en liten hunddam som knappast kan bo i Hammarkullen där hon egentligen bor, under nyår för att ungarna där skjuter som om deras liv hängde på det två veckor innan nyår och två veckor efter! Där vi bor i Olskroken sköt de som fan också, men runt tolvslaget plus/minus någon timme. Går jag ut på balkongen kan jag se och höra smällarna som fortsätter med nästan oförminskad styrka från nordost.

Vad beror det då på? Att i Olskroken bor det människor med relativt bra social status och att vi har en hyresgästförening med grannsamverkan som är på som bin på ungar med raketer. Det i sin tur har såklart med klasskillnaden att göra. Underklassbarnen i Hammarkullen tar ut sina frustrationer genom att göra såna här saker, så har det alltid varit i alla lågklassområden i alla tider.

Avskaffandet av klassamhället är en bra bit på väg.

God fortsättning!