måndag 31 december 2007

Ännu en övervakningsmöjlighet...

Nu talas det om att äldre bilar ska betala högre trängselskatt i Stockholm. Hur ska man veta vilka bilar som är äldre och passerar genom biltullarna? Naturligtvis genom att de registreras av kameror! Snart kommer det ut direktiv om att man inte får åka ensam i bilen för då blir det också extra avgift. Sådant går att kolla på bilderna som tas varje gång du passerar en biltull.

Vi ska avlyssnas via våra darorer och vårt rörelsemönster ska fotograferas med hjälp av övervakningskameror och uppgifterna i samband med detta kan användas till allehanda fiffiga ändamål. Det smyger sig på allt eftersom här. Läskigt är vad det är.

Skälen för trängselskatt är främst tre; minska trängseln, öka framkomligheten och förbättra miljön. (DN, ibid)

Det går att köpa skälen ovan, men det går inte att acceptera att vi kontrolleras med kameror. Det hade gått att ordna detta på annat sätt. Genom att betala i förväg eller på plats via bommar. Det senare hade blivit så krångligt att man avstått från bilen och då hade miljöskälet varit löst med automatik.

Man talar på samma sätt vad gäller avlyssningen av datatrafik.

Det handlar om att stoppa illegal fildelning, det handlar om att stoppa grova brottslingar och det handlar om att stoppa terrorism.

Men verktygen som används är desamma - det är kameror och det är avlyssning av datorer. Inget vad gäller den personliga integriteten för oss ganska vanliga människor verkar längre ha någon betydelse.

Det är inte utan att man kan misstänka att skälen som anges ovan är täckmantel för något annat. Det kanske handlar om kontroll, eller är det så att man inte förstår vad det hela leder till i förlängningen. Det som kan ha ett gott syfte idag kan vara något annat i morgon.

Den personliga integriteten för allmänheten måste bibehållas. Vad blir detta annars för land att leva i?

Är det miljön man tänker på så skulle naturligtvis den kollektiva trafiken förbättras rejält så att valet bil i Stockholm skulle vara mindre intressant. Man kunde också tänka sig att lägga ansvaret på biltillverkarna. Framkomligheten skulle lösa sig med automatik liksom trängseln.

Nya möjligheter för staten tillkom med den borgerliga regeringen, som svek sitt löfte om att det inte skulle bli några biltullar alls. Nu handlar det om att få in pengar till vägar. Det betalar vi väl å andra sidan redan ganska rejält till via vägskatten.

Det måste finnas någon måtta på all denna iver att kontrollera oss medborgare. Frihet att röra oss som vi vill, frihet att tala med den vi vill, att kommunicera med vem vi vill utan inblandning och kontroll = det samhälle de flesta av oss vill ha...

(DN)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

(DN)

Inga kommentarer: