lördag 29 december 2007

Vi jobbar vidare med IP-numren här...

Ingen har väl vid det här laget missat att det finns viktiga problem att fundera kring innan polisen får tillstånd att kolla upp och avlyssna vanliga människors datorer vare sig det föreligger misstanke eller ej. Vi jobbar med ytterligheter här för det är ett pedagogiskt sätt att förstå konsekvenser.

På alltid uppdaterade bloggen Opassande (thanks Emma) hittade jag en länk till en artikel som likaså alltid uppdaterade och engagerade Oscar Swartz skrivit i Göteborgs-Posten.

Jag drar ut ett citat ur artikeln här nedan. Förslaget om alla avlyssningsmöjligheter och kontrollerande av vad vi sysslar med på nätet säljs in som om det gällde att skydda oss mot terrorister. Konsekvensen av denna "spray-and-pray"-metod blir dock att vi alla oavsett vad vi håller på med blir bevakade och det är andras godtycke som styr hur rent vårt mjöl är i påsen eller hur klent det är som Teflonminnet skriver om.

************
"Långt från terrorhot (från GP, länk ovan)

Hundratals timmar lades på tre medelålders damer som drev solarium i Malmö. Man fruktade att de hade sex på icke-sanktionerat vis och började avlyssna telefonen, trots att man bara får göra det för att utreda brott som ger två års fängelse. Avgörande blev en 90-årig (!) gubbe som spelats in när han ville ha hembesök där även sexuella önskemål framfördes. Efter denna kraftsamling från polisen dömdes två av tanterna till villkorlig dom och en till två månaders fängelse.

Brottet var koppleri: De ansågs "sälja varandra"."
***************

Från en kommentar (nr. 13) på Teflonminnebloggen från mig själv med svar från drf, alias Teflonminnet själv.

Mary skrev:
Ja, alla måste reagera och kanske börja med att tala lite grann om vad ett IP-nummer är exempelvis ;-). Vem som senast använde företagets IP-nummer betyder att man måste stänga någons firma ett åpar veckor för att kolla igenom datorerna.
Och så är det egentligen en tjomme som satte sig på parkbänken och valde lite mellan alla olika IP-nummer som står helt vidöppna för att så många inte vet hur man krypterar sitt nätverk - eller att det går att göra. Mellan vårt hus och centrum - en promenad på cirka 800 m fanns det häromdagen 70 helt vidöppna hemmanätverk. Bara en sån sak va...


drf fyllde på:

Där slog du verkligen huvudet på spiken, WiFi-hysterin som tagit nätverksvärlden med storm på sistone (jag kunde inte ens hitta en vanlig trådrouter i affären när jag tänkte handla sist, sket i det helt och hållet istället) öppnar verkligen upp för osäkerhet när det kommer till bevisbörda i elektroniska brottsmål. Det är samma visa överallt, en god vän till mig i Göteborg tog sin wifilaptop på promenix i en timme och hittade 594 okrypterade nät att låna.
Någon som har lust att göra livet risigt för både polis och person behöver ju bara skriva ett program som automatiskt kopplar in sig på alla upptäckta wifiband och planterar komprometterande barnporr eller dylikt på ovetandes diskar. Vips så har vi plötsligt backat upp utredningsenheterna i landet för de närmsta tio åren. :/

Det senare lite om hur tekniken fungerar idag för den som tror att det är en lösning att polisen enligt lag får kolla IP-nummer lite godtyckligt utan att ens misstanke föreligger... Oskyldiga människor kommer att drabbas och sen om man tänker hur dessa uppgifter kan användas i kotrollsyfte av nitiska tjänstemän törs jag inte ens tänka på idag.

Vilka resurser detta kommer att dra sedan från polisens övriga arbete som de inte heller hinner med idag.

, , , , , , , , , , ,





1 kommentar:

Fredrik sa...

Vill i likhet med Oscar Swartz tipsa om Ekots Lördagsintervju från 29 december. Gäst var Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg.

Det var särskilt intressant att hon lyfte fram en speciell aspekt av FRA-lagen: trafikdatalagringen.

Ramberg pekade på att FRA ges möjlighet att massinhämta våra trafikuppgifter när de passerar landgränsen. Detta sker inom ramen för FRA:s egen metodutveckling.

Denna aspekt har helt försvunnit i debatten om FRA-förslaget.

Anne Ramberg varnade också för det omfattande informationsutbytet med andra länder.

Till detta kan läggas att regeringen redan i maj skapade en förordning, som ger klartecken till FRA att lagra trafikdata så lång tid som myndigheten själv anser nödvändig.