Äntligen börjar det komma upp en diskussion kring personliga integriteten och vikten av att den skyddas från övervakning och kartläggning av enskilda personers förhållanden. Det är välkommet att detta kommer upp nu och förhoppningsvis så hinner det få fäste innan detblir tillåtet att studera vilka filer jag har i min dator för att tillfredsställa möjligheten att sätta dit den som olagligen fildelar upphovsrättsskyddat material. Vågar man tro på ett bättre samhälle nu?
Det är märkligt att det inte funnits något skydd i grundlagen för den personliga integriteten det är något i alla fall jag tagit för givet utan att ens fundera över. Men det kanske är något som ingått i den allmänna uppfostran, socialiseringen in i samhället och varit så självklart. Hänsyn, diskretion och allmän hygglighet.
"Nu har lagstiftaren möjlighet att ändra på det. Förutsatt att partierna köper kommitténs grundlagsförslag om att varje medborgare ska vara skyddad mot statliga intrång som sker i hemlighet och i sådan omfattning att man kan tala om övervakning och kartläggning av medborgarnas personliga förhållanden." (Maria Abrahamsson, SvD)
Man får väl hoppa satt det inte bara handlar om statliga intrång nu med tanke på de idéer som finns om att polis och ISP skall kunna avlyssna våra datorer oavsett om vi är misstänkta för brott eller inte.
Kameraövervakning OK, men det beror på vad uppgifterna som visas skall användas till. Att kolla bankrånare och biltjuvar i garage känns bra men när fiffigheterna att kolla om Svensson åker ensam i bilen eller att koppla ihop bilens ålder med avgiftsuttag och liknande börjar användas är det mer tveksamt.
(SvD), (DN), (IDG)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, personlig integritet, integritet, grundlag, integritetsskyddskommittén, fildelning, avlyssning, beatrice ask, moderaterna, regeringen, samhälle
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar