fredag 4 januari 2008

Det är inte alls självklart att musikindustrin rasar...

Den lagliga nedladdningen av album ökar i både USA och Storbritannien enligt DN. Förvisso sjunker den traditionella albumförsäljningen men i Storbritannien ser musikindustrin positivt på tillvaron och ser en återhämtning för framtiden.

Där ser man - den moderna tekniken fungerar alltså bra. Något att tänka på nu när man vill ut och jaga fildelare. Olaglighet är aldrig acceptabelt men tänk om skivindustrin ändå håller på och tar till sig hur man kan använda den nya tekniken för att hålla sig vid liv.

Då blir det alltså inte nödvändigt alls att jaga fildelare via internetleverantörerna i fortsättningen.

DNs nyhetskälla: Varietys artikel om detta här

Jag minns EP-, Single och LP-skivor, rullbandspelare, kasettband, CD-skivor, alla dessa media har försvunnit... Mediaindustrin försökte förbjuda videobandspelare när de blev populära i USA och vi vet hur det gick med den saken. Musiken finns kvar, teknikerna till trots. Det egentliga problemet tror jag är att musikindustrin har tappat kontrollen om inventeringen och vinsten och budgeten. Det blir problem att räkna helt enkelt, men enligt artikeln i Variety verkar det hela lösa sig ändå.

Glädjande, kanske det blir fokus på glädjen i musiken i stället för på den finniga tonåring som sitter hemma bakom sin skärm och fildelar ner så mycket musik som han inte ens hinner lyssna på under sin livstid. Verkligheten kommer alltid i fatt på något sätt och den går alltid fortare än de administrativa processerna den saken är klar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Såna händer! sa...

Jag håller delvis med dig. Men jag tror att branschen har så höga priser på skivor att kunderna drar sig ur.

Istället för att sänka priserna satsar skivbolagen på att få bidrag av staten, genom att skylla på olaglig kopiering, dvs fildelare. Vilket är precis den strategi man följde när kassettbanden kom.

Håll sig utanför det här staten!!

Blahonga sa...

Vilken antinyhet, att köp av musik via internet exploderar och har gjort det sedan det gick att börja köpa cd-skivor via internet är en gammal nyhet. Läs t.ex. the long tail av chris anderson som publicerades 2005-2006. Finns i varenda bokaffär jag varit i under de senaste månaderna.

Mary sa...

blahonga - du förstår bestämt inte att det är just den här typen av nyheter som måste fram till dem som fattar beslut om att musikindustrin ska få möjlighet tat begära ut uppgifter om fildelare vis ISP.

Att du vet och att jag vet är en annana sak. Jag arbetar för att lagen om avlyssning och möjligheten för musikindustrin att på egen hand utan polisiär medverkan ska kunna sätta dit fildelare (alltså film och musik i det här fallet) inte ska bliverklighet.

För den som tror att internet kommer att ta över och förstöra för hela skivindustrin är denna "nyhet" viktig kunskap.

Erik sa...

Jag håller med dig i det mesta men inte när du säger "Olaglighet är aldrig acceptabelt".

Tycker du att det var oacceptabelt att skydda sig mot övervakning i Nazityskland, DDR eller Sovjet, om det så krävde att man bröt lagar? Skulle det ha varit oacceptabelt att skydda sig mot att hamna i IB:s register? Kommer det vara oacceptablet att skydda sig mot all övervakning som nu införs, t.ex. olagligt att kryptera information om en sådan lag skulle stiftas? (Det är ju inte så avlägset med tanke på att man in England redan kan bli dömd för det brottet man är misstänkt för om man inte ger bort sin krypteringsnyckel om de hittar krypterad information...) Jag tycker inte det. Går staten för långt så blir ens egen moral det enda som är relevant att följa.

Mary sa...

Om man drar ut tanken på det sättet så håller jag förstås med dig...

Det kanske borde uttryckts på annat sätt.