måndag 7 januari 2008

Hur kan vi ta hand om dem och vad blir resultatet...

Oavsett hur domen för pojkarna i Kungsholmenmålet faller ut så väcks det många frågor här vid pulpeten.

Hur kan vi ta hand om dessa brottslingar? Unga killar som verkar sakna all form av spärrar för hur man beter sig mot andra. Såna som verkar sakna känslor och bara sparkar tills människan de sparkar eller slår inte rör sig längre. Hur kan det ske överhuvdtaget? Varför slutar de inte?

Vad är det som slår slint?

Och hur gör vi sen? Hur hanterar vi dem? Blir de bättre människor efter sitt straff? Det verkar inte så av debatten att döma, många tycks falla tillbaka i brottslighet. Men hur ska man göra? Vård eller straff? Vad innebär det? Varför blir det så här?

Visst måste man straffas när man begår hemska brott - men hur? Straff borde göra nytta på något sätt - men hur?

Brottsföreyggande rådet skriver här om ungdomsbrottslighetens utveckling, intressant läsning som kanske ger lite perspektiv.

(SvD)
(DN)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Roffe Fride sa...

Det är försent att göra något åt dom här grabbarna. Skulle det gå så är det bara att lyckönska samhäälets institutioner. Men det är det samhället inte har gjort tidigare som nu ger oss vad vi bett om. Det är hos föräldrarna vi skall söka förändringen i attityder under ungarnas uppfostran. Hur ungarna blir är till största delen föräldranas ansvar. Det får vi aldrig glömma och kan aldrig snackas bort. Men vad gör vi åt det??
Inget!
Hur åstadkommer vi störd till föräldrar genom att ändra attityden till föräldraskap i samhället. Vilket ansvar tar våra politiker för det? Vilket ansvar har media för att ha medverkat till att driva fram de attityder som leder till att ungdomar faller ur vad vi alla kan anse vara ett gott beteende.

Mary X Jensen sa...

Jag borde skrivit det du sa. Föräldrarnas ansvar. Detta borde aldrig hänt. Dagens föräldrar har abdikerat från föräldraskapet mycket på grund av att samhället (läs (s)-politik)tagit hand om allt. Inlärd hjälplöshet.

Grottolle sa...

Haha,,Du är rolig du Mary. Men om du följt med så nog kommer såna här killar från finare borgliga hem.Så skyll inte på S den här gången. Men jag tycker att sånt här är för alvaligt för att göra politik av.

Mary X Jensen sa...

Det är int evar pojkarna kommer ifårn somär intressant. det hela är en jättetragedi. Men det är (s) som byggt upp ett samhälle som gör attvi har lite kontakt över generationsgränserna. Det finns för få cuxna förebilder runt barnen helt enkelt. Jag vet faktiskt inte om det finns något hopp framöver eller om vi måste lära oss att leva i detta samhälle. Jag tror inte att det går att göra politik av situationen. Men att den på sätt och vis är ett resultat av det samhälle vi lever i det måste vi väl ändå vara överens om? Oceh vad det är en produkt av likaså.

Grottolle sa...

Vilken kontakt vi har över generationsgränserna beror ju mest på föräldrarna. Det är ju något fel när 16-17 åringar kan vara ute och dricka och slåss utan att föräldrarna griper in. Men om man tittar på vilka komuner som har största problemen med ungdommen så är det komuner som gör minst för att ungdommarna ska ha något att aktivera sig med. Jag är helt övertygad om att komunerna vinner på att skapa aktivitetr för ungdommarna så dom inte drar runt på stan och förstör en massa.