torsdag 31 januari 2008

Vad nakna kroppar kan uppröra...

För några år sedan dog en släkting. Han hade gått ur kyrkan så det blev lite problem med det praktiska. Själv var jag övertygad om att det berodde på att han tyckte att det var för dyrt, ty han var en ekonomisk man påd et småländska sättet. Fick sedan veta av hans fru att båda gick ur kyrkan på grund av Ecce Homoutställningen som det var ett himla rablader kring på den tid det begav sig.

Nu har det tydligen blåst upp i Alingsås kring utställningen - A history of sex av Andres Serrano. Kd vill stänga utställningen eftersom bilderna är djupt provokativa. Ibland kan man inte låta bli att undra över hur vissa kristdemokrater och andra med för den delen har det med sexlivet. Det är så himla hemligt och upprörande för vissa. Någon vidare distans verkar inte finnas, det mesta tycks uppröra. Det är dock 2008 nu och nog har man en känsla av att det mesta redan har visats vid det här laget. Det finns helt enkelt och det är alltid en fördel att förhålla sig till saker och ting så som de ser ut i den verklighet vi lever i.

Kan inte den vuxna generationen växa ifrån faktumet att sex är lika mycket del av vardagen som att borsta tänderna? säger Ville. Yttrandefriheten skall värnas och man får stå ute med att inte gilla allting tycker jag, det handlar snarare om att försöka förhålla sig till den värld man lever i.

Blogge ger sin syn på moraltanteriet här. Jessica är kristdemokrat och förundras över att den utställning som tidigare var OK i Lund för kd, nu inte är det i Alingsås. Som vanligt så handlar det förstås om enskilda personer som har lite olika uppfattning om vad moral är och går igång på sina egna nojor.

Ett tips om man inte gillar en utställning kan ju vara att låta bli att gå dit... Svårare än så är det faktiskt inte.

intressant

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Om inte en, ursäkta det grova språket men, knytnäve uppkörd i analen och en kvinna som våldar en häst upprör dig så blir jag riktigt skakad. Vem är du?

Mary X Jensen sa...

Jag har kanske inte sett alla bilder förstås. Det du beskriver är naturligtvis inte något jag kan förhålla mig till överhuvudtaget. Men jag tittar inte heller och då behöver man inte uppröras eller hur?

Det är det jag menar. Man gillar inte allt som finns - men det finns. Då behöver man inte titta.

Jag skulle exempelvis inte gå på en sådan utställning för att det inte intresserar mig. Det går att välja bort.

Anonym sa...

Porr finns det överallt, men frågan är om det är rimligt att använda skattepengar till det.

Mary X Jensen sa...

Skattepengar - ja, det kan man undra. Väldigt ofta dessutom i många sammanhang.

Den här utställningen som jag iofs inte sett verkar uppröra en del, men är väl mer att betrakta som en konstutställning. Konst kan verkligen vara konstigt den saken är klar, motiven udda och mer eller mindre märkliga - men det är inte skäl att förbjuda människor att uttrycka dem. Man behöver som sagt inte se på.

Anonym sa...

Jag reagerade på din rubrik, "Vad nakna kroppar kan uppröra...". Det är ju inte bara nakna kroppar, skulle det bara vara det tror jag inte att folk skulle bli upprörda.

Serrano visar på hur fint sex, hans egna uppfattning, är och jag kan inte säga att sådana handlingar är fint.

"Man gillar inte allt som finns - men det finns. Då behöver man inte titta."

Varför ska mina skattepengar läggas på sådant, även om jag inte tittar så går dom dit?! Varför får 15-åringar titta på detta när dom inte får se på en porrfilm? Kan sådant vara lämpligt för barn att titta på? I skåne-visningen var det inte ens åldersgräns. Jag bryr mig om mitt barn, hon ska inte titta på sådant sjukt.

Du vill inte förbjuda skönmålning av tidelag. Jag vill i alla fall stoppa att skattepengar går till det.

Mary X Jensen sa...

Tony - jag håller med om det där med skattepengar.

Men konst kan vara så konstigt. Du minns kanske den där nakna konstnären som satt fastbunden vid en hundkoja och bet folk som gick förbi i benet. Jag tror att det var på Moderna museet i Stockholm. Detvar ett himla liv om det där vill jag minnas.

Som sagt det finns konstig konst och den vill förstås uppröra och vara extrem, så är det ju alltid. Jag kan verkligen förstå hur du menar.

Hela livet består av en massa konstigheter som man måste ta sig igenom på olika sätt. Det låter kanske som om jag inte bryr mig men det gör jag naturligtvis.