fredag 1 februari 2008

Skattehöjningar lovas - den kommande s-politiken...

Nu har de tagit bladet från munnen socialdemokraterna. Det blir återställning i A-kassenivåerna till tidigare nivå. Tänk att det tror inte jag på att de kommer att göra, i alla fall inte till samma nivå som innan förändringen. Däremot så kommer det att bli skattehöjningar igen den saken är nog klar.


Vårdnadsbidraget tas bort efter valet 2010 om (s) får makten. Det påstås leda bort människor från arbetsmarknaden. Då undrar man återigen - vem bryr sig om barnen? Att en förälder tar hand om sina egna barn är tydligen det mest problematiska för vissa partier. Inte vet jag varför. Det är väl egentligen väldigt konstigt att vissa barn, de som går på dagis får mer stöd än de som föräldrarna vill ta hand om själva. Snacka om orättvisa.


Att man skulle ledas bort från arbetsmarknaden för att man tar hand om sina egna barn under några år av sitt och deras liv är helt vansinnigt tänkt. Om du lämnar bort ditt barn på dagis så får du stöd men om du vill vara hemma och ta hand om dem själv så ska det inte vara möjligt. Nej, se till att åren med barnen får samma status på arbetsmarknaden som om du jobbat heltid istället. Man lär sig oerhört mycket av att driva en familj.

Varför man alltid tror att det hänt så mycket på kontoret för att man varit borta några år övergår min fattningsförmåga. Då överskattas nog takten i den utvecklingen rejält. Möjligen har det kommit någon ny version av Word eller en ny kaffemaskin eller kanske att någon fått en fräschare matta eller bytt rum. Värre än så är det faktiskt inte. Vi måste bort från fördomarna här, livet är inte som ett rutpapper där allt utgår från en given skala.

Det är hög tid för en attitydförändring här. Att vara borta från arbetsmarknaden under perioder borde avdramatiseras. Föräldrar stannar inte upp i sin utveckling bara för att de tar eget ansvar för sina barn. Det är väl snarare tvärtom - man kanske rent av hinner mer av den saken om man slipper stressa runt mellan jobb-dagis-skola-aktiviteter och allt annat som ingår.

Barnen är framförallt värda att få en någorlunda lugn och trygg uppväxt. Att samla tjugo barn med två "fröknar" på en institution skapar inte lugna och trygga barn. Man hör sällan att det dras några slutsatser mellan detta och det okontrollerade bus som pågår runt omkring oss. Däremot så kräver vi föräldrarnas insatser i högre grad och klagar på att de inte är närvarande i barnens liv. Det är väl inte så konstigt. Därför är det növändigt att skapa tiden åt föräldrarna att vara närvarande i sina barns liv. Där är vårdnadsbidraget en stor möjlighet. Vårdnadsbidrag som kanske borde heta något annat, rent av vara en avdragsgill möjlighet är ett bra sätt att stärka familjen och framförallt barnen.

Har vi inte sett nog nu av de vilsekomna barnen som tillbringar sin tid på dagis och institutioner med länge arbetstid än föräldrarna har? Har ingen dragit några som helst slutsatser av att barn behöver sina föräldrar.

När (s) menar att bidragen höjts med den borgerliga regeringen kan man inte låta bli att skratta för det är vad de själva föreslår och i synnerhet med höjningen av A-kassan då. Är de okunniga eller osakliga frågar sig Göran Pettersson. De är populistiska tror jag.

Det är intressant att man håller sig fast vid A-kassan, det känns som om det finns någon önskan att människor ska vara arbetslösa och få stöd den vägen istället för att få lön genom arbete. Visst är det bra med samhällsstöd men det får aldrig överskugga människors egna möjligheter att ta hand om sig själva - de flesta önskar nog den friheten trots allt. Det ser bättre ut idag på arbetsmarknaden dessutom. Men nu vet vi - det blir skattehöjningar och det blir återgång till inlärd hjälplöshet. Samhället (s) tar hand om dig, du behöver inte oroa dig för att få eller behöva ta eget ansvar. Jag tror att det är fel, de flesta människor vill nog ta ansvar för sig själva och sitt trots allt. Det finns alltid undantag förstås och en del av dem är säkerligen socialdemokrater.

(SvD)

(DN)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Att föräldrar tar hand om sina egna barn är problematiskt för en sosse, eftersom det inte är kollektivistiskt. Samhället skall fostra dig, inte din familj.

Givetvis för att maximera möjligheterna till korrekt socialdemokratisk indoktrinering redan från dagisåldern - alla ska stöpas i exakt samma form.