söndag 20 januari 2008

Var kommer alla dessa undersökningar ifrån - vem beställer...

En vän frågade sig hur det kommer sig att det presenteras så många olika opnionsundersökningar på så kort tid. Han undrade om det någonsin varit så många opinionsmätningar efter ett val som nu. Man kan undra. De kommer hela tiden och det blir som att följa börsen ungefär. Nedåtgången blir dessvärre självuppfyllande till slut och det kanske är det som är meningen. Repetition, repetition så sitter det sen och alliansens misslyckande är ett faktum.

Tll slut får de här undersökningarna, i alla fall på mig, effekten som ungdomar brukar uttrycka kort och klart. Orka!!!

Däremot så känns det som om man måste kämpa på lite hårdare och berätta lite mer om det som är bra som genomförs och vara med och se till att alliansens fördelar kommer till ytan.

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Äntligen någon som talar klarspråk, man borde stoppa alla dessa mätningar det är ju bara deprimerande. En massa människor som inte förstår storheten i allianspolitiken.

Mary X Jensen sa...

Man kanske inte ska stoppa undersökningarna, men man kan trots allt ta och fundera över dem när de dyker upp var och varannan vecka? Till vilken nytta?

Det beror förstås på vilken sida man själv representerar hur förtjust man är i resultaten.

Wilhelm Svenselius sa...

Jag bloggade om detta för ett tag sedan, läs gärna: http://w2k.fz.se/blog/?p=206

Summa summarum: tidningarna skriver om vad folk vill läsa om, och just nu är det inne att basha regeringen, de utmärkta resultaten till trots. Resultaten av undersökningarna är förstås inte värda ett skit.

Sedan kan man förstås dra in en massa konspirationsteorier om att gammelmedia är vänstervridna, men jag tycker sånt är lite tröttsamt.

Anonym sa...

Alla dessa undersökningar - vem bryr sig?

Vad det gäller alliansens kräftgång i opinionen - hur kan Adelsohn m fl tro att det hjälper att skjuta budbäraren?

Om att media är vänstervridna - media speglar tidsandan, media lever på den. Högern har länge klagat på att media är vänstervridna, vänstern utgår från att de är högervridna.

Om granskningen av regeringen är ett tecken på vänstervridning, var då sågningen av Patron Persson och hans disciplar ett tecken på högervridning?

Vänster och höger granskar media med olika glasögon. Det som stämmer med den egna åsikten passerar obemärkt för det stämmer ju. Det som inte stämmer lägger sig som grus i åsiktsskon och skaver och skaver, och media är (h/v)-vridet.
Men att media slår på stort med material inom "lag & ordning" är knappast en vänstervridning, inte heller det stora utrymme ekonomi får idag. Fast. När det gäller lag & ordning inom moderaterna kan det förstås tolkas så.

Anonym sa...

Är det inte undersökningarna det är fel på så är det media i sig själv.

SvD fick häromsistens en ”rejäl” tänkeställare när gammelmoderaten Adelsohn röt till. Någon ordning på torpet får det väl ändå vara, tycktes han mena med sina hot om att upphöra att prenumerera på husorganet.

Ärligt talat, jag tror att redaktionen på SvD hade mycket roligt den dan. De tackade nog för uppmärksamheten. SvD har under en längre tid nu, tycker jag mig uppleva skrivit bra och granskande om vad som händer. Det är faktiskt ganska uppbyggligt, vi har alldeles för lite granskande journalism i detta landet. Det var SvD och Sifo som låg bakom den här sista mätningen.

Så en fråga, om mätningarna skulle upphöra, skulle det innebära att de borgliga vann i opinion och blev det största blocket?

Anonym sa...

Det är media som beställer och betalar för undersökningarna. Däribland regeringsorganen Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten och Skånska Dagbladet.
Varför beställer de undersökningarna? Därför att de anser att de är läsvärda.
Resultaten får naturligtvis alltid tolkas med försiktighet. Men eftersom de visar samma tendens så borde regeringen vara mycket orolig.
Visserligen är det 973 dagar till maktskiftet, men tendensen är solklar!

Mary X Jensen sa...

Jag vet förstås att det är media som beställer undersökningarna. Läsvärde har det förstås med tanke på reaktionerna. Jag bara undrar över varför de kommer så tätt inget hinnerhända mellan gångerna.

Jag gillar till skillnad mot Ulf Adelsohn SvD mycket bra ;-). Han borde kanske börja blogga. Det skulle vara kul. Kanske ska erbjuda honom en kurs.

Men med de här nedåtsiffrorna i synnerhet för moderaterna börjar jag också bli orolig...

Anonym sa...

Mary:

Ja, man kan undra varför det kommer så många undersökningar just nu. För min del tycker jag att de döljer det som sker. Alliansen gör saker som är svåra att reparera sedan. T ex har man lagt ned Arbetslivsinstitutet och man håller på att sälja ut vinstgivande statliga företag.

Vi lär knappast få tillbaka Arbetslivsinstitutet med kvalificerad forskning i en handvändning. Och vill vi ha tillbaka företagen i gemensam ägo kommer det att kosta. Mycket mer än vi har fått in när vi sålde dem misstänker jag, för snabbförsäljning är knappast något som ger bästa pris.

Allt detta försätter vårt land i ett sämre läge framöver, menar jag.

Jag tror att det t ex att det är naivt att tänka sig att vem som är ägare saknar betydelse. Med privata ägare flyttar pengarna oftast till de verksamheter som ger mest vinst - för ägarna vill säga. Det är inte alls samma sak som vad som behövs för samhället. Om det vore det skulle det inte ha behövt finnas något ägarintresse överhuvudtaget.

Men som sagt, dessa viktiga saker döljs av de många opinionsundersökningarna.

Anonym sa...

Man borde sluta rapportera om börskurserna också.