tisdag 5 februari 2008

Artisterna blir lurade...

Att artisterna blir mjölkade av skivbolagen är en av de aspekter vi som kört hårt på sistone kring upphovsrätten, olaglig fildelning och den personliga integriteten som man nu vill göra inskränkningar i för att mediaföretagen håller hov och får politiker att dansa efter deras pipa.

Digital musikförsäljning sparar in utgifter för skivbolagen menas i en artikel i SvD idag. Något annat har man väl inte trott. Att de artister som står och försvarar sin upphovsrätt är lurade och själva bara får en liten del av möjliga inkomstökningar har vi inte hört så mycket om. Problemet är att de inte satt sig in i vad det här innebär utan bara går igång på ordet upphovsrätt. Att de själva blir lurade på skjortan har inte framgått. I synnerhet när människor som fortfarande använder vanlig skrivmaskin uttalar sig så blir det extra lustigt.

artisterna borde ge sig på mediaindustrin och ställa krav i stället för att hänga på där och hjälpa dem att sätta dit presumtiva kunder med anklagelser om det ena och det andra och kräva att kreti och pleti skall avlyssnas på nätet utan att det ens finns misstanke om brott. För en sak är klar, finns det inga artister så har heller inte musikindustrin något att tjäna på.

Sätt igång och starta en parallellindustri nu istället. Här finns ett öppet hål... Någon smart affärssinnad person borde utnyttja det. Riv ner, bygg nytt och starta om...

Vad gäller dem som förstår tekniken så har de redan satt av mot andra nejder.

intressant

(SvD)

Vad tycker andra bloggare: , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Unknown sa...

Jag upptäckte idag att för vissa artister kan man se deras spelschema på The Pirate Bay när man tittar på informationen om en torrent, t.ex. för Kent.

En artist tjänar ju i allmänhet betydligt bättre om man går på en konsert med dem jämfört med om man köper en skiva, och hur ofta får man se en artists spelschema i samband med att man köper deras skiva?

Jag skulle vilja se om samma funktion finns i t.ex. iTunes, men jag kör linux och jag orkar inte anstränga mig för att de inte kan anpassa sig. Jag menar, The Pirate Bay kan jag ju utnyttja oavsett operativsystem. På cdon.com finns i alla fall ingen sådan information.

Jag tror det kan vara eller bli en ganska stor indirekt intäktskälla för artister (men givetvis inte för skivbolagen som ändå inte fyller någon funktion längre).

Anonym sa...

Vad den amerikanska skiv-lobbyn anser om minskade kostnader vid musik distribuerad via internet:
http://www.hollywoodreporter.com/hr/content_display/music/news/e3i29ce7ca58f3334d03346ad2dcaa23e21

Anonym sa...

MPAA-bolagen gör likadant mot författarna till filmer om filmerna distribueras via internet. Det är det (bland annat) som WGA-strejken gäller.

RadioHead släppte ju sin skiva till gratis nedladdning - de som ville fick betala ett eget pris för den. De tjänade mer på den än på något skivbolagssläpp!

Man ska veta att lobbygrupperna (IFPI/MPAA/APB etc) faktiskt bara försvarar DISTRIBUTÖRERNA. Inte upphovsmännen. Man försöker faktiskt få bort de små upphovsmännen och distributörerna.

Idag äger IFPI-bolagen 81% och MPAA-bolagen 90% av världsmarknaden av distribution av film och musik.

Anonym sa...

Tycker att man borde slåss för kulturmomsen.

Om Sveriges politiker hade lite råg i ryggen skulle de se till att fixa bort momsen (som enligt EU av nån anledning måste vara 25% på digitalt content).

Hur svårt kan det vara?

Och är det svårt så får man väl ställa sig och skrika om det.

Detta är vad artister skulle skrika om, tillsammans med bättre villkor av distributörerna.