tisdag 5 februari 2008

Inte bara de som kan utan de som vill också...

Enligt nya tankar ska den som idag är sjuk- eller förtidspensionerad få jobba utan att förlora tryggheten i pensionen. Det är bra. Regeringen har många goda idéer och det här är en av dem.

Jag har en bekant som är sjukpensionär och måste vara det på grund av sin sjukdom man hon orkar arbeta lite grann och gör det också. Det är oerhört viktigt för den personliga självkänslan och säkerligen håller man sig friskare också genom att få delta i gemenskapen på en arbetsplats.

Den här kvinnan måste hålla ordning på att det inte blir någon timme för mycket. Ty, det finns en omgivning som angivit henne till Försäkringskassan! Man skulle kunna förstå om det handlade om ett uppenbart fusk som med kvinnan som är förtidspensionerad och driver ett städbolag svart med 17 anställda. (hon finns). I det här fallet handlar det om en person som har ett par förtroendeuppdrag.

Nu när ivern att alla ska i arbete är i full gång skulle jag också vilja slå ett slag för den som är 55 år och välutbildad och erfaren men som hade oturen att bli av med jobbet under den tidigare lågkonjunkturen. Där är det svårare att få jobb minsann.

Människor som inget hellre vill än arbeta och som kan arbeta och som är bra och kan få saker ur händerna och vet hur en slipsten ska dras. Var tog intresset för dem vägen? Vad är det som gör att man tror att en person som varit borta från 9-5 situationen några år för att exempelvis studera inte skulle fungera på en arbetsplats längre. Vad tror man har hänt på kontoret? Som skulle vara så svårt för en vuxen erfaren människa att snabbt ta till sig. Varför tror man att all mänsklig utveckling sker på jobbet?

Här finns ett problem - nämligen arbetsgivarna. De vill inte ha erfaret folk vad det verkar. Men när man är 55 år så har man mer än 10 år kvar till pension. Vad ska man göra under tiden om man nu inte får något jobb? Måste kvalificerat folk på grund av sin ålder ta jobb som att gå ut med hunden åt andra. Eller ska de försöka få förtidspension.

När en rekryteringskonsult bara har sin egen erfarenhetsram och frågar en 50-åring vad de drömde om att göra efter gymnasiet så blir det lite fånigt i alla fall. När en arbetsgivare är rädd för att anställa en äldre person för att de tror att man inte klarar av den nya versionen av Word eller att man inte passar in i gänget så är något i grunden fel. Detta är ett gigantiskt slöseri med verkligt bra resurser.

Nästa stora bit för regeringen alltså - åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden. Frågan om den går att åtgärda, vi är så fyllda av våra egna fördomar. Och en arbetsgivare anställer den de vill. En lag mot åldersdiskriminering kanske?

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kära Mary,
Regeringen har gett försäkringskassan direktiv om halverade sjuktal senast 2008. I dag dumpar försäkringskassan systematiskt ut människor som de "friskförklatrat". Problemet är att arbetsförmedlingen vägrar att släppa in dem. I arbetsförmedlingens ögon är de alldeles för sjuka.
Den regering du lovprisar har alltså inte änns lyckats säkra en kanal som leder in på af för de utförsäkrade från försäkringskassan.
För att få tillgång till nystarsjobben och nyfriskjobben måste man vara inskriven på af. Regeringen erbjuder rena pseudoåtgärder! Kort och gott regeringen bjuder med armbågen.
För att klara av att få mat och tak över huvudet tvingas såleds sjuka och handikappskodade människor tillslut att sälja av både hus och hem. Därefter får de tigga på socialen.
Nu kan vi snacka om det riktiga utanförskapet.Det utanförskapet där sjuka och handikappskodade dråsar igenom ett helt system för att falla handlöst platt till marken.
Dessa saker måste regeringen ta tag i. Istället för att jaga fuskare, som visat sig vara mindre än 2% i sammanhanget. Det senaste förslaget har grova undertoner, som anspelar på just fuskare.Är man inte arbetsför så kan man inte tjäna de högre belopp Husmark pratar om i sitt förslag.
Jag ger inte fem öre för den ruttna regeringen som du lovprisar så högt.

Mary X Jensen sa...

Jag håller inte alls me dom allt regeringen hittar på - det framgår om du läser den här bloggen. Visst tycker jag är helt uppåt öronen galet. Annat är bra. Men jag saknar både logik och konsekvensutredning ibland. Det regeringen verkligen glömt bortär arbetsgivarnas lust eller ickelust att anställa den som inte av olika skäl kan jobba. Jag anser att diskussionen är för intrumentell, jag är en människomoderat.

Det är för att kunna ge uttryck åt mina tankar som jag tycker att det är både viktigt och bra att ha en blogg där man kan ge uttryck. Någon kanske lyssnar...