söndag 24 februari 2008

Blir bloggen det verkliga demokrativerktyget...

Den italienske satirikern Beppe Grillo håller på och bygger upp en direktmedborgardemokrati på internet med sin blogg som har upp till 200.000 läsare per dag. DNs Peter Loewe har träffat honom och skriver en intressant artikel här.

Beppe Grillo tycker att tidningarna spelat ut sin roll och anser att Youtube är världens störsa TV-kanal. Det bästa är att alla mellanhänder försvinner och man kan agera direkt via internet menar han. Kolla in hans blogg här. Det finns också en svensk satirblogg som inte heller går av för hackor när det gäller att häckla det politiska systemet. Om det blir några väljare utifrån denna blogg vet man inte, men kul är det för jämnan.

Det är intressanta tankar som förs fram hur bloggning kan komma att se ut i Sverige framöver och framförallt vilken betydelse det kommer att ha som demokratiredskap. Det dyker upp fler och fler bloggare för varje dag och ämnena är många.

En del av oss har fritänkande bloggar oavsett om vi föredrar något speciellt parti eller ej, vi samverkar med varandra och delar ut både beröm och spö vartefter behovet uppstår. Det finns en kraft i det här som jag tror att man ska ta på allvar.

Partiorganisationerna bygger också upp bloggar med sina kandidater. Frågan är om inte just dessa kan bli väl instrumentella och bara blir megafoner för det egna partiet. Det kan finnas en fara i det förstås för den som vill hålla sig till den givna linjen, man försvinner i mängden. Vi som redan är fritänkare bryr oss kanske inte så mycket om det där utan skriver på och säger vad vi tycker utan munkavle och bygger vår publik på annat sätt. Alla gillar inte det förstås, men det är nog så att man måste vänja sig.

Vi kan också se på mode/tjejbloggarna som blivit ett samlingsbegrepp (utan värdering från min sida vill jag dock påpeka), hur de alltmer tar över uppmärksamheten från vanliga media om mode. På dessa bloggar kan man träffas och vara interaktiv och delta i diskussioner om allehanda. Vem vet om inte dessa bloggar kommer att få en stor betydelse även för den politiska valprocessen till nästa val? Här finns många väljare att nå och till nästa val är det dags för dem att göra sina politiska val.

Att de har betydelse de här bloggarna förstärks inte minst av att många företag sponsrar och stöder på olika sätt. Med annonser, med varor och tips om tävlingar. Flera av dessa bloggar har fler läsare än de kända modemagasinen. Man ska ha det i åtanke. Jag har börjat läsa dem med ett stort intresse för det är riktigt spännande att ta del av vad yngre människor tycker om olika saker. Fler vuxna borde delta i den här generationsöverskridande interaktionen som möjliggörs via bloggar på på internet.

intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bästa Mary,

Huvudet på spiken! Internet med alla dess verktyg som bloggar, youtude osv osv kommer att revolutionera medialandskapet och i sin tur demokratin. Vi tar bort ett filter åt bägge hållen, dvs ingen kan filtrera bort information till oss och vi kan få ut vårt budskap.

Frågan är var detta kommer att sluta? Den representativa demokratins död och en mer jordnära
växa fram?

/Mvh Nils Dacke

Anonym sa...

FYI.
Svensk direkt medborgardemokrati:
www.aktivdemokrati.se