Sitter just och hjälper min son med kursen i kvantitiv forskning och där i kursboken uppmärksammas vi på en av bristerna med kvantitativa undersökningar.
En naturvetenskaplig modell innebär objektifiering och ger en falsk känsla av precision efter som siffror har en förmåga att bli en sanning. Tolkar man enkätfrågor på samma sätt? I en kvantitativ studie finns det ingen direkt koppling mellan forskning och vardag utan den ger en statisk bild av verkligheten genom att man analyserar relationer mellan olika i förväg bestämda variabler. I det här fallet yrke och antal sjukdagar. Är det överhuvudtaget intressant att dra sådana slutsatser och betrakta dem som en sanning över sakernas tillstånd?
Visst beror det på vad man har för jobb om man kan jobba smatidigt som man är sjuk. En politiker har ofta ett jobb som inte är bundet i tid. Man jobbar dygnet runt och kankse kan kosta på sig att vara febrig på förmiddagen och jobba på kvällen, det är lika för en del andra yrkesgrupper. Detta är inte lika lätt om man jobbar bakom köttdisken i en butik som har öppet mellan 09.00-18.00, eller hur?
Det är väl självklart så att man inte tar ut sjukdagar om man inte behöver (i alla fall i min värld). Unge Gustaf Fridolin har åsikten att det fuskas både bland politiker och andra med fria yrken utan kontroll. Ja, det är väl här vi har haken. Fria yrken utan kontroll!!! Den kollektivt tänkande kontrollmänniskan betraktar säkert livet på det sättet. Lika för alla mm mm. Bevare mig för den synen. Landet skulle stanna upp...
Men så länge inte alla arbeten har exakt samma arbetstider och samma arbetsinnehåll går det inte att jämföra på det här sättet.
Däremot menar jag inte att det inte finns yrkesgrupper som är mer sjukskrivna än andra och det kan vara extra intressant förstås. Men inte för att jämföra med andra yrkesgrupper utan för att ta reda på varför just den gruppen är sjuk ofta.
intressant
(SvD)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, sjukskrivning, samhälle, yrkesgrupper, sjuktal, moderaterna, regeringen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar