fredag 15 februari 2008

När barnens förmyndare får förmyndare blir det konstigt...

I ett nytt förslag från Göran Hägglund och Christina Husmark Pehrsson så föreslås att föräldrar ska styrka med intyg att deras ungar verkligen varit frånvarande när de begär tillfällig föräldrapenning för sjukt barn.

Det är med intresse och väldigt stort obehag och förvåning jag ser "min" framvalda regering föreslå den ena efter den andra idéen om total omyndigförklaring av vuxna människor. Att myndiga personer själva ska behöva ha intyg för sådant de själva i nästa led ska intyga är märkligt. Låter inte det som lite kaka på kaka? Det blir nästan lite löjets skimmer över det hela. Dagis ska nu ta över kontrollen över föräldrarna. Ni hör hur det låter - inte klokt egentligen. Det blir en slags angiveristat att leva i framöver. Dagispersonalen blir indirekt poliser de också.

I budgetproppen 2007 presenterades två modeller där den ena var att dagis skulle intyga att barnet var sjukt och det andra att arbetsgivaren rapporterar frånvaron. Det senare gällde för många år sedan och var väl inte en helt dum idé. Arbetsgivaren betalar ändå lönen de första 14 dagarna för den som är borta och har kollen på om personalen är närvarande eller inte.

Enligt beräkningar, hur nu de har gjorts så är det ett jättestort svinn varje år genom att föräldrar fuskar med VAB- och sjukpenningen. Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt. Men det accentuerar frågan om vi ska ha bidrag överhuvudtaget när det nu kräver en så stor kontrollapparat och ännu mer byråkrati.

Varför inte radikalt ta bort VAB-bidraget istället, då försvinner många kostnader i ett slag. Bidragssumman, administrationen kring det hela plus den extrakontroll som nu föreslås att dagispersonalen ska genomföra. Dessutom försvinner incitamentet till fuskande. Det är i sig en sak som jag har svårt att förstå - att man fuskar. Ibland låter det som om vanlig hederlighet vore en bristvara hos många. Det är i sin tur trist, verkligen trist.

I ett samhälle med vuxna människor som tar ansvar för sig själva och sin föräldraroll så borde det i stället införas ett rejält skatteavdrag för den som har barn. Och sedan överlåta till föräldrar att själva avgöra hur de tar hand om sina barn både när de är friska och när de är sjuka. Möjligheten att ta en extra privat försäkring borde också vara en idé här.

intressant

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: