tisdag 11 mars 2008

Alla inom rutan är normala...

- de andra har en bokstavskombination!




Nu ska den som har fått diagnosen ADHD få svårare att ta körkort. Det är mycket olyckligt att en bokstavsdiagnos ska användas till restriktioner av den här typen. Det är säkerligen bara en början. Bokstavsdiagnoser har för- och nackdelar. Den största nackdelen är kategoriseringen som fylld av fördomar kan leda just till den här typen av begränsningar i livet. Som om det inte skulle räcka med de problem man redan har.

Många upplever det som skönt att ha fått en förklaring till sina upplevda tillkortakommanden. Vi har läst mycket på senare tid om problem med att betala räkningar, städa och hålla ordning omkring sig. Vuxna människor ska klara det. Eller hur? Man kan fråga sig - varför det? Egentligen? Vem har sagt och bestämt att just sådana saker är det viktigaste. Förklaringen är väl inte - det bara är så? Det passar inom rutan. Kan vi inte göra rutan större undrar jag, istället för att minska den?


Jag vill inte på något sätt förringa möjligheten till att det finns diagnoser som förklarar beteenden. Avvikelser finns, vi är alla olika och man ska få hjälp med det man behöver. Men den största hjälpen är nog att bli accepterad för den man är och hur man är.

Vad gäller funderingarna att den med ADHD-diagnos inte ska få körkort framöver så tycker jag att det leder till en väldigt ruggig generalisering av hur vi människor är och fungerar i olika situationer. Börjar man i den här änden vet man aldrig vart det slutar.

Igår blev jag omkörd av en kille i BMW på 30-sträckan här hemma. Hade han ADHD? Hur många hetspellar finns det inte i trafiken? Har alla ADHD? Om var och en börjar söka efter symptom på bokstavsdiagnoser så kanske vi alla har en släng, mer eller mindre. Det är många bilister som har problem med impulskontrollen. Bör inte de kontrolleras och diagnostiseras också? Läs denna historia och fundera.

Man ska inte glömma att ju mindre normalrutan blir, desto snävare blir människans utvecklingspotential. Vem har sagt att det är intelligensen som frodas inom rutan? Men vi kanske inte vill ha den utan tycker att ordningen är det viktigaste?

Det kan inte vara riktigt att man så fort någon inte passar in i ordningen så till med en bokstavsdiagnos. Större förståelse för olikheter behövs i vårt samhälle. Vi kan börja där. Alla är olika. Vi måste öka acceptansen för det.

(SvD)

intressant

(Aftonbladet)

(DN)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,






1 kommentar:

Anonym sa...

Nej säkerligen har inte alla som kör som idioter ADHD.

Men jag som epileptiker med ett anfall vart 1.5e år är väldigt glad åt att jag kanske kan få ta körkort någon gång.