tisdag 11 mars 2008

Vård, skola och omsorg...

Att veta vart pengarna tar vägen och hushålla med dem är inte samma sak som att slänga människor på soptippen. Det senare är ett verkligen obehagligt argument som används av många på vänsterflanken för att förklara borgarnas inriktning. Det är klart att det är tacksamt att skrämmas. Det får alltid effekt. Men det är riktigt osnyggt.

I gårdagens Aftonblad fanns exempel på människor som hamnat mellan stolarna på försäkringskassan och sjukskrivande läkare. Det framgick att detta hände på socialdemokraternas tid i regeringsställning, ty även där fanns det en strävan att komma tillrätta med de skenande sjukvårdskostnaderna. Det är bra att det tydliggörs att det inte är eller var så att socialdemokrater entydigt ville använda sedelpressen. De påbörjade neddragningarna och ingen ska förledas tro att de tänker återställa det som den borgerliga regeringen har genomfört hittills.

När socialstyrelsen går ut med rekommendationer för hur länge läkare ska sjukskriva personer med vissa diagnoser slås det upp som om det vore omänskligt och de allra värsta exemplen plockas fram. Alla blir skräckslagna, tänk om jag blir sjuk vad händer då? Så skylls allt på regeringen och man får höra hur omänskliga och egoistiska alla borgare och i synnerhet moderater är. Det är väldigt obehagligt att bli anklagad för det och inget jag som moderat känner igen mig i, tvärtom faktiskt. Det är dessutom bara rekommendationer!

Att inte slösa med skattemedel är dock en självklarhet samt att fundera över var pengarna som redan finns i systemet tar vägen. Att bli gipsad tre gånger vid ett läkarbesök som mynnar ut i att man inte behöver gipset är inte ett tecken på välfärd, det är ett tecken på slöseri och dålig organisation.

Däremot så kan man tycka att det är väldigt märkligt när en förtids/sjukpensionär parallellt bedriver en städfirma med 45 personer som jobbar svart utan att det blir stopp på det. Men de exemplen kommer aldrig fram men borde borstas fram ur hörnorna. Där försvinner medel för den som verkligen behöver och det är det som det handlar om. En effektiv välfärd låter inte pengarna rinna runt precis hur som helst utan inriktar sig på det som behövs.

Välfärd är inte detsamma som en outsinlig tunna med pengar som bara fylls på utan att man lagar läckorna. Välfärd är rätt hjälp till rätt ställe vid rätt tidpunkt. Det oavsett om det gäller skola, vård eller omsorg. Vem som utför arbetet är egentligen ointressant - men målen måste sättas av politikerna. I ett modernt samhälle har vi råd med välfärd - men det är inte samma sak som att bara fylla på med skattemedel utan att ha koll på vart pengarna tar vägen.

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: