tisdag 11 mars 2008

Blodcentralen vill ha fler blodgivare...

Då och då - ja till och med ganska ofta dyker det upp meddelanden om att det råder brist på blod hos blodcentralerna. Det finns problem för den som kan tänka sig att ge blod. Det är för bökigt och då menar jag inte själva blodgivningen utan öppettiderna. Visst står det blodbussar lite här och där i stan, det brukar förmedlas via radion. Och visst är det praktiskt att den i bland står på torget, men jag vet inte i förväg när och det är inte säkert att jag ska till torget just den dagen. Det blir ett problem. Tyvärr. Det finns en del att göra vad gäller tillgängligheten för att lämna blod.

Om man som exempel ser på Danderyds Sjukhus så är öppettiderna på Blodentralen inte riktigt anpassade för den moderna arbetande människan. Blodcentralen har öppet två dagar i veckan mellan klockan 11.00-19.00 och fredagar 07.30-1400. Vilka personer når man på de öppettiderna? Inte den som jobbar i alla fall. Väldigt få tar sig tiden att åka separat för att lämna blod. Man kanske måste ta ledigt från jobbet också. Kvällstiden på fredagar är inte något bra alternativ, alla vet hur det är då. Det finns så mycket annat att göra.

Vill man ha fler blodgivare ska man också ha öppet på lördagar och söndagar då många är på besök hos sina sjuka nära och kära. Dels har man mer tid och dels är motivet naturligt i och med att man gärna vill hjälpa den som är sjuk när man så tydligt blir påmind om att det behövs. Så varför inte hålla öppet på lördagar och söndagar? Lokalerna finns redan där. Det är ett ganska självklart framgångskoncept att nå sina intressenter när de finns på plats. Ge mig inte några administrativa argument nu - för såna går att ändra på. Om man vill.

(ja, jag brukar lämna blod...)


(SvD)
(DN)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: