fredag 28 mars 2008

Bör inte hela kommunen få sparken...

Uppdatering: Flickans advokat tror nu inte att pappan har någon chans. Vi får hoppas att han har rätt, men det är trots allt en viktig symbolhandling att överhuvudtaget fundera över om pappan i det här fallet är en lämplig vårdnadshavare, eller hur?

Hur kan det komma sig att den pappa som förgripit sig på sin dotter under många år och låtit henne leva i vad som på bilder ser ut som misär, och som nu är inlagd för rättspsykiatrisk vård ska få behålla vårdnaden om henne. Om det här nu är sant, att pappan ska få ha fortsatt vårdnad om dottern så kan man väl inte annat än baxna och undra om inte samtliga kommunens politiker och tjänstemän ska få sparken och avgå på ett bräde...

Man behöver inte vara specialist för att förstå att en person som är under rättspsykiatrisk vård inte blir botad från sina problem på samma sätt som en bihåleinflammation blir med lite antibiotika. Det är en betydligt mer problematisk prognos.

Varför ska barnet överhuvudtaget behöva vara mer inblandad i detta. Har hon inte fått utstå nog? Hundratals samlag med sin far? Ett är ett för mycket... Hur ska hon kunna känna tillit till någon vuxen överhuvudtaget någon gång i resten av sitt liv?

Även här verkar det som om samverkan mellan polis och socialtjänst inte fungerat, för även Vetlanda är likt Rödeby en liten ort. Någon vuxen måste väl ändå reagera och försöka få något att hända. Eller är alla så insyltade i sina egna liv så att det behövs en nationell grupp som kan styra upp de värsta avarterna av mänskligt beteende utan att ha olika sociala bindningar till dem det berör? Kom inte och tala om regler nu bara, det duger inte att gömma sig bakom dem i alla väder.

intressant
(SvD2)
(SvD)
(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Hemlige sa...

Lars Adaktusson drev ju ett hårt lobbyarbete för pappan, nu har hans lobbying bland frikyrkokollegorna givit resultat. Inom frikyrkorna brukar man sköta sådana här skandaler INOM familjen.

Anonym sa...

Hej.

Jag heter Roberto och funderar lite. Fan, vad har vi för journalister egentligen. Media måste driva opinion och alarmera mer...

Anonym sa...

Jag instämmer! Brukar inte önska människor ont men i det här fallet önskar jag att de som tagit det tragiska beslutet fick hamna i samma sits som Louise. Känna smärtan fysiskt och psykiskt, sedan leva med vetskapen att de som bestämmer inte bryr sig. Jag blir så ledsen..

Jinge sa...

Nu förvånar du mig Karamelltanten!

Flickan är omhändertagen jml LVU vilket gör att föräldrarna inte annat än på pappret ”har vårdnaden”. Det andra är förstås att hon blir myndig snart, en ändring av vårdnaden sker enligt familjebalken och ska göras i domstol.

Tidningarnas rubrik borde ha varit:
Kommunen begär ingen ändring av vårdnadsskapet.

Kanske med underrubriken ”för att flickan blir myndig inom kort” i kombination med ”för att spara lite av skattebetalarnas slantar.

För i praktiken så är föräldrarna fråntagna vårdnaden eftersom flickan är placerad genom soc.

AB: “Pappan dömdes till rättspsykiatrisk vård för att ha våldtagit sin dotter “Louise”.
Trots det är han fortsatt vårdnadshavare.
– Men föräldrarna är helt avskurna från att utöva någon form av vårdnad om henne, säger flickans juridiska ombud Anton Strand till aftonbladet.se.
Enligt Anton Strand innebär kommunens beslut ingen förändring för flickan, kallad Louise.
– De biologiska föräldrarna är vårdnadshavare. Men hon är placerad familjehem och har en god man. Det innebär att föräldrarna är helt avskurna från att utöva någon form av vårdnad om henne, säger Anton Strand.”

Det vore näst intill TJÄNSTEFEL om soc vidtog en massa åtgärder som inte behövs. M.a.o. har Vetlanda soc agerat helt korrekt för en gångs skull, trots att det är en moderat kommun...

Mary X Jensen sa...

Hörru Jingegubben...

Du har bättre koll på socialtjänsten än vad jag har. Det är glädjande att det är som du säger. Man ska bestämt aldrig reagera på vad som står i tidningarna ;-)

Men om man gör det så har jag rätt...

Anonym sa...

Tidningarna ljuger inte, de berättar bara halva sanningen.

Upprörande rubriker säljer ju!

Min förklaring är att folk vill låta sig uppröras, oavsett om det finns någon rimlig anledning till det eller ej.