fredag 21 mars 2008

Det är verkligen dags att lägga sig i här...

Ungar har alltid hittat på den ena dumheten efter den andra. En del saker har man egen erfarenhet av och en del vill man inte att barnen överhuvudtaget ska känna till.

Jag tror dock att min mor hade råkollen trots allt. Hon sa aldrig något men hon visste. Å andra sidan var man rätt dum själv. Nej, jag har inte rökt, fastän det fönsterlösa badrummet var fyllt med cigarettrök och fimparna låg kvar i toaletten. Det blev som historien om mannen som sa till sin hustru att han sovit på fårskinnet i garaget som ursäkt för att han inte kommit hem på natten. Men vi slängde det för ett år sedan sa hans hustru. "That´s my story and I´ll stick to it" svarade han. Ungefär så är det förstås.

Det börjar bestämt bli än mer angeläget att snoka i ungarnas liv numera. Hålla rätt på dem och kolla vad de egentligen gör, inte bara vara nöjd med svaren. Droger kan de lätt få tag på - det säljs öppet utanför skolorna, mitt i centrum medan alla ser på och bara ett par meter från polisstationen. Erbjudanden om droger mediciner och penisförlängningar och jag vet inte vad strömmar in i e-postlådorna. Hur man överhuvudtaget kan vara så dum att man utan att veta någonting vågar testa dess erbjudanden övergår mitt förstånd. Nu har det hänt i min hemkommun att en pojke dött på grund av en ny populär drog som tidigare fanns i hostmediciner som numera är borttagna från marknaden.

Det gäller att både hålla stenkoll på ungarna och samtidigt upplysa dem om det som kan hända, vad som händer i kroppen när man använder droger av olika slag. Det gäller alla typer av droger. Det görs olika initiativ men de glöms tyvärr fort. De borde upprepas gång efter gång efter gång, repetition är all kunskaps moder som bekant. Ett av dessa kampanjer som nu fallit i glömska är Festmetoden. Dags att påminnas om den igen. Är det så här kul vi vill att våra ungar ska ha det? Föräldrar har en hel del att bry sig om. Det är inte minst vikitgt att även föräldrar skaffar sig lite egna kunskaper om de faror och lockelser barnen utsätts för.

Läs om Festmetoden här
Kolla in filmen här


(DN)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: