måndag 17 mars 2008

Det är väl doktorn som sjukskriver...

I min värld är det doktorn som tycker att jag ska vara sjukskriven inte att jag tycker det och att doktorn går på min begäran och sjukskriver. Min doktor är inte den som sjukskriver i onödan och jag är inte den som ber att få bli det heller. Jag litar på min doktor faktiskt, tror hon att jag kan jobba så gör jag det... Inte mer med den saken.

Många läkare har abdikerat från sin roll och låter Försäkringskassan avgöra menar man i DN. Om det är så kan man undra varför, eller hur? Beror det just på att Försäkringskassan ändå lägger sig i alla sjukskrivningar och bedömer patienterna från ett papper?

Har Försäkringskassan som myndighet tagit ifrån läkaren auktoriteten? Att bedöma sjukdomens art och behovet av sjukskrivning? Det är synd i så fall. Vore det inte bättre att lägga ansvaret helt hos läkarna och låta dem bedöma själva men se till att missbruk kostar läkaren.

Om jag vore läkare skulle jag också köra låt-gå-stilen om jag ändå visste att någon pappersvändande försäkringskasseläkare ändå kunde ändra hur som helst på mina rekommendationer. Då skulle jag tappa initiativet och lusten eftersom det ändå inte var någon idé att ta det hela på allvar. Om det ändå ifrågasätts i nästa instans.

Svensson menar att det inte alltid är läkaren som vet bäst, kanske inte. Men nog tror jag att de vet bättre än jag med mina hemgjorda internetdiagnoser i alla fall. Min erfarenhet är att de allra flesta läkare är väldigt kunniga och empatiska och de kan bedöma för det mesta hur sjuk man egentligen är på en skala.

Det finns en princip för besöken på akuten, ju längre man får vänta desto friskare är man för det finns andra som är sjukare, även om man inte själv ser det så när man sitter där med dunkande vad det nu kan vara.

Nej, ge läkarna tillbaka auktoriteten på det här området är min syn på saken.

(En mer skruvad syn på den här saken ger Badlands Hyena förstås)

intressant
(DN)
(SvD)
(Sydsvenskan)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

















(DN)

1 kommentar:

Anonym sa...

Här gör Försäkringskassan narr av de sjukskrivna på YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=wXoItUS6ofo

Anna Avslag

nmnissemanpower@gmail.com