måndag 17 mars 2008

När Kronofogden gör fel har man ingen chans...

Hur det kan bli så här undrar man? Det är de trängselkatternas fel dessutom, när liten summa blir stor. Christer Fugelsang var på besök i Sverige och körde runt med en utlandsregistrerad bil men fick trängselskatt att betala ändå.

Han bestred det hela och fick rätt. Kronofogdemyndigheten överklagade dock till kammarrätten som nu dömer till den myndighetens fördel. Fugelsang får snällt stå kvar i Kronofogdens register.

Vad jag vet har Fugelsang inte bott i Sverige i många år och adressen som Vägverket hade var inaktuell, men då menar Kammarrätten att man har personlig skyldighet att meddela till Vägverket när man byter adress. Samtidigt så står det på Svensk adressändrings hemsida följande:

Adressändring skickar information till…

Olika postoperatörer som får adressändringar 2 gånger per dag.
Skatteverket som får anmälningar 1 gång per dag. Skatteverket meddelar i sin tur… Försäkringskassan, kommunala förvaltningar, landsting, Pliktverket, Skatteregistret, Svenska kyrkan, SPAR,
Vägverkets bil- och körkortsregister.
Statistiska centralbyrån får anmälan för företag och arbetsställen – dessa vidarebefordras till företagsregistret BASUN.


Så man kan ju undra om Kammarrätten har läst på här, eller om Christer Fugelsang har en adress kvar på fel ställe, i så fall måste det handla om mycket post som kommer fel för hans del?
Man tror inte sina öron och ögon ibland. Någon praktisk tillämpning som har någon koppling till förnuft är tydligen inte aktuell. Men det är väl så att det enda man kan mätas emot när man arbetar på myndighet är hur väl man följer reglerna. Anders Borg har tidigare lovat att det ska bli ändring på hur uppgifterna i Kronofogdens register ska hanteras för den som oskyldigt drabbatsav niten.

Men nu visar det sig att det kan bli svårt att vara oskyldig också. Fugelsang är väl ett utmärkt exempel på det. Ta itu med det här nu regeringen och se till att myndigheterna skärper till sig lite. Man får ju skämmas när det är så här...

"Välkänd astronaut råkar ut för tjänsteman Olsson som aldrig ger upp..."

Sen kan man undra vad den här principfrågan har kostat, den ursprungliga skulden kan inte varit hög. Det är detta jag menar med att leta efter "svarta hål" i förvaltningarna. Hur mycket får en fråga kosta?

Apropå adresser och register så kan det gå så här också. Alla automatik är inte av godo.

(Aftonbladet)
intressant
(DN)

Läs även andra bloggares åsikter om ,, , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hehe, kan tänka mig att tjänsteman Olsson verkligen gör allt för att kunna skryta på kafferasten om att han minsann tog den där viktigpettern fuglesang ner på jorden;)

Mattias sa...

Märkligt nog så fungerar det inte riktigt så när man skriver sig på en utländsk adress.

Mycket riktigt meddelar Skatteverket Vägverket, men Vägverket i sin tur skickar bara ut ett brev till den nya adressen där det står något i stil med "Vi skickar inte brev till utanför Sverige, och kommer därför fortsätta skicka till din gamla adress". Vill man få Vägverkets brev till nagon annan adress, dock endast inom Sverige, måste man anmäla det direkt till Vägverket.

I alla fall är det så jag kommer ihåg det från min flytt. Märkligt men sant.

Anonym sa...

Men vafan.. skatt ska han ju betala enligt lagen (exportskyltar är ej undantagna) och en sån här kille måste ju klara av att hålla sin adress uppdaterad hos Skatteverket. Bor själv utomlands och är tacksam för att Skatteverket inte slösar en massa pengar för att kunna kolla exakt varje flytt som emigranter tar sig för.

Engelmark sa...

Hur var detnu.
Man kan se välståndet i ett land på hur de behandlar sina hjältar...
Välkommen till bananrepubliken Sverige!

Mary X Jensen sa...

Du ska inte tro att du är nå´t vet du...

Mary X Jensen sa...

Förresten Engelmark är du Mats? I så fall tänk Digital och ES så har du mig.

Engelmark sa...

Nä. Jag är Thomas. Jag vet nog vem Mats är...
Jag gillar mobiltelefoner