tisdag 18 mars 2008

För eventuella behov...

Vår integritet sköljs bara bort som i en rännil en regnig dag. FRA kommer att övervaka all data- och teletrafik om det blir tillåtet. Det här är värre än diskussionen om IP-nummer och fildelning. Dessvärre har den frågan fått skyla över den möjlighet till försvarsunderrättelseverksamhet som nu står för dörren.

"... ”kommer Sverige vid en internationell jämförelse att framstå som ett skräckexempel vad gäller rättssäkerhet och skyddet för den personliga integriteten”. Larmet kom från Registernämnden med förre Säpo-chefen Anders Eriksson i spetsen. När varningen kommer från det hållet kan man undra­ vad politikerna håller på med. (Maria Abrahamson i SvD)

"Data­inspektionen talar om ett ”historiskt beslut” och påpekar att lagringsskyldigheten också innebär registrering av hur vi förflyttar oss när vi använder mobilen, vilka vi skickar e-post och sms till och tiden när vi är uppkopplade på nätet. Det bryter mot principen att personuppgifter endast får samlas in för att användas för ”särskilda, uttryckligt angivna och berättigade ändamål”. (Maria Abrahamson i SvD)

Say after me please: Den personliga integriteten. Den personliga integriteten. Den personliga integriteten. Upprepa detta timme ut och timme in i tre veckor och börja om från början igen om det fortfarande inte känns självklart. Den måste skyddas.

Jag bedriver ingen konstig verksamhet och behöver inte bli avlyssnad. Några eventuella behov att att sätta dit mig som terrorist kommer inte att finnas. Det gäller huvuddelen av svenska folket - varför ska vi bli kollektivt bestraffade? Den som idag vill ställa till det i samhället använder inte längre e-post och SMS, ty de är inte dumma på det sättet.

Jag bara förväntar mig att regeringen sätter punkt och stopp för det här och det NU och visar lite handlingskraft i det här sammanhanget. Allt Thomas Bodström hittade på som justitieminister behöver man inte haka på. För han är väl ingen idol heller?


(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Lars B sa...

Det sorgliga med FRA-förslaget är att många kritiker svängt i frågan. Det gäller även Anders Eriksson. På den utfrågning som arrangerades av Försvarsutskottet förra året var han mild i sin kritik. I grunden är han för att FRA ska få avlyssna vår trafik i kabel.

Det citat som SvD m.fl. refererar till ska nog mera ses som uttryck för en revirstrid mellan Säpo och försvarssfären.

Man får inte heller glömma bort att kritiken som Säpo och Registernämnden riktat mot förslaget inte bara gäller FRA. Detta är ett större lagpaket än så.

Säkerhetspolisen hade t.ex. svårt att smälta att KSI skulle få rätt att operera här i Sverige. Detta skulle ju direkt inkräkta på Säpos verksamhet. Den delen av lagförslaget klubbades dock igenom i juni förra året. Under tystnad.

FRA:s och KSI:s nya mandat finns definierat i den nya försvarsunderrättelselagen. Båda ska ägna sig åt "yttre hot mot landet", vilket kan vara lite vad som helst. Båda får också spana mot den egna befolkningen, så länge hotet avser utländska förhållanden.

Märkligt nog var det knappast någon enda journalist som uppmärksammade detta paradigmskifte i Sverige. Medan alla ondgjort sig över FRA, så har KSI:s mandat kunnat passera obemärkt förbi.

Från integritetssynpunkt är givetvis FRA:s spaning mycket allvarligare, men det är ändå intressant att IB:s efterföljare så lätt fick grönt ljus att verka inom landet.

Nu återstår bara den sista delen av detta lagpaket: att släppa in FRA i kablarna. Det får inte ske.