tisdag 18 mars 2008

Detta har väl alltid varit självklart...

Ibland kan man tycka att det släpps ut för många ej genomtänkta uttalanden från Crisitna Husmark Pehrsson. Men jag har en känsla av att hon är missförstådd, det hon säger är så kontroversiellt ibland och det är mycket tacksamt att använda henne som bevis på hur okänslig alliansregeringen är. Det blir bra politik av det helt enkelt - för oppositionen och för tidningsmakare blir det bra rubriker..

Nu framkommer det att de tuffare sjukförsäkringsreglerna inte kommer att gälla fullt ut för de som är verkligt sjuka och inte har en chans att bli friska inom de gränser som satts upp. Jag har själv aldrig trott något annat.

Det är dags för en del politiker att fundera över vad det de säger får för konsekvenser. Lite mer pedagogisk framtoning helt enkelt, i synnerhet i så känsliga frågor som det handlar om här.

"- De som är riktigt svårt sjuka och har en kraftigt nedsatt arbetsförmåga ska inte behöva känna sig oroliga för att tvingas ut på arbetsmarknaden, säger Cristina Husmark Pehrsson.
- Jag beklagar att det funnits en diskussion som lett till att många svårt sjuka känt sig oroliga."

Det kanske hade gått att räkna ut i förväg att riktigt sjuka människor skulle bli oroliga när såna här förslag kommer fram och det vore bra att fundera lite över publiken innan man uttalar sig.
Att sjukförsäkringssystemet tycks vara överutnyttjat verkar det inte vara någon tvekan om trots allt. Men att neddragningarna i sin tur skulle drabba den som inte har någon annan chans kunde man varit lite tydligare med.

Förslag kanske skall vara lite mer genomtänkta innan de släpps ut i för allmän beskådan och försvaras som om de vore sanningar som redan är genomförda. Det är dock inte alls fel att ändra sig om det visar sig att de förslag man lagt fram hamnar fel. Det tyder väl snarare på en viss mognad och ett mod att stå för att man inte hade allt rätt från början.

(DN)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: