tisdag 18 mars 2008

Enfrågepartier...

Unga människor hänger ofta upp sig på en fråga som för dem kan vara viktig. Det kan handla om fildelning till exempel. Den moderna konsumenten går inte längre bara till en butik utan delar på sina lojaliteter med många. Man köper strumporna på Dressman och skjortorna på NK kanske. Man kör en gammal Volvo till och från dagis och hyr en Mercedes lyxvariant på semestern.

Den moderna människan gör egna val och har tillgång till alternativen, inte minst via internet. Det är samma sak när det gäller politisk tillhörighet. Tidigare röstade man på ett parti och hörde hemma där. Idag är det mer vanligt att man röstar olika i kommunal-, landsting och riksdagsval. Detta är en viktig aspekt för de politiska partierna att ta hänsyn till framöver. För inget är givet längre. Alla röstar inte som sina föräldrar numera.

För egen del så har jag svårt nu med att tycka om riskerna med att den personliga integriteten får ge vika för exempelvis FRAs avlyssningsverksamhet. Det får mig att fundera och att tveka.

Bloggaren opassande som är piratpartist och står betydligt till vänster om mina ideal men ofta har mycket vettiga synpunkter på stort och smått har idag en gästbloggare som just tar upp frågan om enpartifrågor. Jag tycker att det inlägget är värt att begrunda. För alla politiska partier. Att rädda den personliga integriteten är något som kan bli en typisk enpartifråga.

(SvD)
intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket trevligt med politiker som vågar öppna ögonen och verkligen försöker se vad andra (både andra partier och folk i allmänhet) menar. :)

Hoppas jag får se mer av dig i debatter ;)

Mary X Jensen sa...

Min debatt pågår här - mest hela tiden ;-) Så välkommen tillbaka.

opassande.se sa...

Det är faktiskt lite intressant att de som traditionellt varit på olika sidor om mittstrecket finner varandra i dessa frågor. Tycker det är talande, minst sagt.

Sen ska jag be att få returnera komplimangen! Tänk om alla var lika vettiga som du och jag! ;-)

Mary X Jensen sa...

Ja visst är det intressant - men frågan har hela tiden varit gränsöverskridande.

Om alla vore lika vettiga som vi är så hade vi en bättre värld ;-)

Unknown sa...

Det är som ni säger en blocköverskridande fråga, och en fråga som för mig är så viktig att jag utan vidare kan lägga blockpolitiken på hyllan en stund.

För sanning att säga, utan respekt för personlig integritet och rättssäkerhet, så är dragkampen mellan vänster och höger ointressant.

Ur min synvinkel har alliansregeringen gjort en stor blunder som inte fattat denna fråga. De borde ha skjutit såväl FRA, som diverse andra Bodströmerier i sank så fort de kunde. De borde ha satt sig på tvären mot EU-direktiv, istället för att överimplementera dem.

Jag vet att det finns en stark tradition inom såväl moderater som andra borgerliga partier att sätta friheten främst. Det är dags att de som står för den traditionen reser sig upp och gör sin röst hörda.

Mary X Jensen sa...

Det är frihetstanken som driver mig...