söndag 2 mars 2008

Inverterad härskarteknik - ja det är just det som är poängen...

Maria Abrahamsson skriver om Elaine Bergqvists aktuella bok om härskarteknik. Bergqvist är retorikkonsult och har förstås en hel del att förmedla. Jag har inte läst just den här boken men som kvinna har jag många gånger varit utsatt för härskarteknik och ni kan ge er fasen på att jag använt den tillbaka. Och det rejält, ty även här finns en som studerat retorik. Inverterad härskarteknik bör läggas till menar Maria Abrahamsson, ja just det säger jag.


Det går inte att komma undan det där översittarbeteendet när vissa människor tar fart och man kan välja att svälja det hela eller sätta sig upp emot det. Det senare blir förstås obekvämt för den skraja omgivningen som inte vill ha bråk. Men ibland måste man ta en fight.

Det bästa sättet att vinna över de där som gillar att sätta sig på andra är just att ge tillbaka, snabbt som en orm... Härskarteknik enligt Åhs är en viktig kunskap om man ska försöka göra sig gällande i olika församlingar.

Kalla mig gärna "bitch" men ibland är det värt att vara en sån, i synnerhet när man inom politiken ska göra sin röst gällande. Det är möjligt att vissa förväntar sig att man som kvinna ska stå och pipa i ett hörn, men överraska dem och säg ifrån så får ni trots allt respekt i slutänden.


Ett exempel som är vanligt är när man blir uppmanad att tala högre av den som sitter längst bak i salen. Svaret är givet. Man säger snabbt - Ser du något då, annars kanske du ska sätta dig lite längre fram, här finns en plats. Det blir ganska snabbt tyst ty ingen vill att andra ska tro att de både ser och hör dåligt.


Ett annat knep är att helt tystna när någon sitter och tasslar med någon annan och vända publikens uppmärksamhet dit i stället. Att vänta in störande moment brukar vara effektivt. Eller rent av som man med indignation själv minns från skoltiden. Helt enkelt ställa en fråga till vederbörande. Då brukar det bli röda kinder och tyst sen. Är publiken för oregerlig sätter man sig helt enkelt ner och tar fram en bok och läser i väntan på att det ska bli lugnt. Det fungerar alltid. Blir man avbruten är det bara att höja rösten och spänna ögonen i den som tog ordet ifrån dig. Good Luck och kör på...

Förr var jag ung och söt nu är jag äldre och inte riktigt lika söt längre men tar istället för mig av det utrymme jag vill ha. Det är riktigt skönt.


(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: