måndag 3 mars 2008

Tänk om det blir så att vården visar sig ha blivit bättre till nästa val...

Sjukvården blir en stor fråga i nästa val. Socialdemokraterns partiledare Mona Sahlin lovade i debattprogrammet Agenda att från och med nu är det en nationell fråga. Varför hon då debatterar med landstingspolitikern Filippa Reinfeldt från Stockholm förvånar mig. Det finns många landsting och flera av dem använder sig redan av det kritiserade Vårdvalssystemet. Varför ska Stockholms läns landsting bli utsatt just för den frågan? Svaret är väl självklart - Filippa Reinfeldt är gift med statsministern och det blir mer rubriker än att tala med någon ute i landet. Det kan finnas en fara i det här som jag ser det.


Filippa Reinfeldt är duktig, klipsk och kompetent och bör välja en annan arena än att agera som II:a handsval till sin man som väl varit den naturliga debattmotståndaren för socialdemokraternas partiledare. Det är viktigt att se upp här så att det inte börjar handla om någon slags kvinnofälla, att kvinnor bara ska debattera med kvinnor. Det kan lätt bli så. Aftonbladet har redan tjuvstartat med att kalla dem politikerdrottningar. Problemet kan bli att "kungarna" kommer i skymundan och det är säkert inte tanken. Låt nu inte sjukvården bli en kvinnofråga. Den berör oss alla, kvinnor, män och barn.


Men poäng till Mona Sahlins kommentar: "– Jag tycker att ni degraderar henne till att bara vara en fru, hon är en moderat politiker." (SvD)

Ja Filippa Reinfeldt är en moderat politiker, landstingspolitiker så därför tycker jag att det är konstigt att partiledaren Mona Sahlin med en nationell agenda diskuterar med henne. Varför diskuterade inte någon annan från socialdemokraterna med landstingsrådet? Varför tackar ett moderat landstingsråd ja till att diskutera med en socialdemokratisk partiledare? Det blev lite fel i logiken här. Vem som har valt vem och vet jag inte. Men det kändes avigt. För varför är Mona Sahlin inne på Stockholms läns frågor?

Å andra sidan så tycker Mona Sahlin uppenbarligen att det är fel att resurserna följer patienten, därför så förstår jag inte varför det är ett problem att det öppnas läkarmottagningar i de norra förorterna, där hon tydligen tycker att det är finare att bo och det finns fler friska människor.


Det som torde hända där är väl att mottagningarna inte får några patienter eftersom de är så friska och inte behöver gå till doktorn. Medan de mottagningar som finns i de områden söder om stan som enligt Mona Sahlin är sjukligare än andra snarare kommer att överhopas med patienter och därmed finns det också utrymme för fler läkarmottagningar. Det brukar lösa sig med automatik. Mona Sahlin brukar ta pendeltåget till Botkyrka och man ska nog inte glömma att hon gärna försvarar den delen av Stockholm eftersom hon tror att hon kan få fler väljare där.

Filippa Reinfeldt gjorde bra ifrån sig i debatten och påminde Mona Sahlin om att det funnits möjligheter att göra förändringar under den regeringsperiod som varit. Det var inte bra förut heller. För övrigt vore det väldigt intressant att få veta utfallet av hur det Vårdvalssystemet fungerar i andra landsting. För än så länge vet vi inte om det kommer att bli det bästa som gjorts när det väl landat. Så när valet närmar sig kan detta vara en ickefråga och det visar sig att borgerliga politiker funnit den rätta vägen, att låta resurserna följa patienten.


Det kan bli lite snöpligt för socialdemokraterna om det visar sig att de har börjat tala om misslyckande för tidigt, för Vårdval Stockholm har bara hållit på två månader ännu och än så länge vet vi inget om ufallet. Man ska inte skrämmas i onödan för då tappar man trovärdigheten på sikt.

(SvD)
(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: